Tevékenységek 2019-2020


 

 

 

 2020. február 12.


Gyöngyök és gyémántok műveltségi vetélkedő

A „Gyöngyök és gyémántok Árpád örökében” műveltségi vetélkedő döntőjén, melyet Szegeden szerveztek meg 2019. december 14-én a Mikes Kelemen Elméleti Líceumot a Jelen Viktória, Molnár Réka-Katalin, VII.A és Pap Ede-Balázs, Török Alfonz-Konrád, VII.C osztályos tanulók alkotta „Magyar tulipán” nevű csapat képviselte.

A döntőre való felkészülés során két forduló versenyfeladatait kellett megoldani: megismerkedni az Árpád-kori szentek életével, egyikükről portrét festeni. Egy történelmi zarándokfüzetet kellett készíteni, melyben helyet kapott egy képes útvonalterv, a zarándokút állomásait megjelenítő térképpel, ismert gyógynövényeket bemutató herbárium és egy ritmikus prózában megírt régi szövegemlék. Meg kellett ismerkedni a Szent korona hányatott életútjával, kisfilmet kellett készíteni az István a király rockopera történetéről, a döntőn el is kellett énekelni egy dalt belőle. A művészeti feladat keretén belül az Árpád-kori templomokról tanultakról kellett számot adniuk a versenyzőkek, ugyanakkor kézműves feladatokban is jeleskedtek. A döntő megmérettetésen lovagi virtustáncot (páros, botos táncot) mutatott be minden csapat, mely versenyszámban a Mikes csapata bizonyult a legjobbnak. Az egész napos vetélkedés során a „Magyar tulipán” derekasan küzdött, végül a hatodik helyen zárta a versenyt.

A verseny után sor kerülhetett egy kis lazításra, városnézésre az ünnepi, karácsonyi díszbe öltözött Szegeden.

 

A versenyről a Székely Hírmondóban is jelent meg tudósítás:

 


A versenyen készült képeket a  facebook oldalunkra töltöttük fel:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 Tevékenységek 2018-2019


 

 

  2019. április 27.


Protestáns Felekezetek Országos Olimpiája

 

A Protestáns Felekezetek Országos Olimpiáján, melyet Zilahon rendeztek meg 2019. április 25-27. között, Kertész Nándor XII. B osztályos tanulónk Dicséretben részesült és elnyerte az Erdélyi Református Egyházkerület különdíját is.

Felkészítő tanára: Bandi Zita.

Gratulálunk!

 

 

 

 

 

  2019. április 25.


Római Katolikus Vallás Tantárgyverseny - országos szakasz

 

A Római Katolikus Vallás Tantárgyverseny országos szakaszát 2019. április 23-25. között rendezték meg Kovászna megyében, a Székely Mikó Kollégiumban. Az iskolánkat képviselő Tölgyesi Kristóf XI. A osztályos tanulónk II. díjban részesült és Sepsiszentgyörgy Önkormányzatának különdíját is kiérdemelte.

Tölgyesi Erik X. A osztályos tanulónk VII. helyezést, Sógor Kriszta X. B osztályos tanulónk pedig VIII. helyezést ért el a versenyen.

Felkészítő tanáruk: Ferencz Melinda.

Gratulálunk!

 

 

 

 

 

  2019. március 20.


Töri-túra jutalomkirándulás a Gyöngyök és gyémántok műveltségi vetélkedő győzteseinek

 

 A 2018. december 15-én lezajlott „Gyöngyök és gyémántok a népek tavaszán” általános műveltségi vetélkedő döntőjében a Mikes Kelemen Elméleti Líceum „Székely honvédsereg” csapata (Biszok Alexander, Filip Dorka és Tavaszi Tamara VIII.B osztályos tanulók, valamint Stinghe Szófia Lejla, VIII.C osztályos diák) megnyerte a vetélkedőt és meghívást kapott a 2019. március 15-17. között megrendezésre került Töri-túrára, melyet Fodorné Dóda Katalin szervezett a Rókusi Általános Iskola (testvériskolánk) diákjai számára.

Iskolánkból ezen a jutalomkiránduláson 3 tanuló (Biszok Alexander, Filip Dorka és Tavaszi Tamara) és a csapatot felkészítő tanárok közül Haszmann Júlia-Réka, Mátyás-Péter Erzsébet és Varga Csilla vettek részt. Az alábbi kép-anyag csak egy kis ízelítő abból a sok szép élményből, amelyben részünk volt.

 

A kép-anyag a facebook-oldalunkon tekinthető meg:

 

 

 

 

  2019. március 2.


Római Katolikus Vallás Tantárgyverseny

A Római Katolikus Vallás Tantárgyverseny megyei szakaszán, amelyet 2019. március 2-án rendeztek meg a kézdivásárhelyi Turóczi Mózes Általános Iskolában, az alábbi mikeses tanulók részesültek díjazásban:


Tölgyesi Erik (X.A) - I.díj
Sógor Kriszta (X.B) - II.díj
Tölgyesi Kristóf (XI.A) - II.díj
Tóth Izolda (VII.A) - II.díj
Kanyó Bernadett Kinga (VIII.C) - Dicséret
Kocsis Rebeka (V.B) – Dicséret

 

Gratulálunk a díjazott tanulóknak és Ferencz Melinda felkészítő tanárnőjüknek!

 

 

 

  2018. december 20.


Gyöngyök és gyémántok

 

A Gyöngyök és gyémántok címet viselő általános műveltségi vetélkedősorozat a 17. állomásához érkezett. Ez alkalommal a történelmi keretet az 1848–49-es szabadságharc szolgáltatta. Százhetven évvel ezelőtt „föltámadott a tenger, a népek tengere”, de a forradalmi lendületet, az új, szabad világba vetett hitet, a honvédsereg hősies küzdelme ellenére, 1849 őszén a nemzeti gyász fájdalma váltotta fel. A VII–VIII. osztályos tanulókból álló négytagú csapatok e lélekemelő és lélekpróbáló időkre emlékeztek a versenyfeladatok megoldása során.

A döntő megmérettetésen – melyet Szegeden rendeztek a Rókusi Általános Iskolában, 2018. december 15-én – 16 anyaországi, felvidéki, délvidéki és erdélyi csapat vett részt, köztük öt háromszéki iskola diákjai. A Mikes Kelemen Elméleti Líceumot a Biszok Alexander, Filip Dorka, Tavaszi Tamara, VIII.B és Stinghe Szófia Lejla, VIII.C osztályos tanulók alkotta „Székely honvédsereg” nevű csapat képviselte.

A döntőre való felkészülés során, két forduló versenyfeladatait kellett megoldani: megismerkedni a szabadságharc legfontosabb eseményeivel, ezeket egy korabeli Kalendáriumban megörökíteni, toborzó dalt írni és megtanulni, toborzó táncot tanulni, majd ezeket a döntőn előadni. El kellett készíteni Gábor Áron ágyújának kicsinyített mását, egy kokárdát, megismerkedni a korabeli művészettel, irodalommal, portrét festeni. A döntőben a versenyzők nemcsak elméleti tudásukról adtak számot, hanem gyakorlatba is ültethették a tanultakat (portrét készítettek egy-egy aradi vértanúról a monotípia technikáját alkalmazva, mézeskalácsot készítettek) és ügyességi próbákon is részt vettek. Az egész napos vetélkedés során a „Székely honvédsereg” derekasan küzdött és a végén győzedelmeskedett: első helyen zárta a versenyt, kiérdemelve ezzel a verseny fődíját: részt vehetnek egy történelmi kiránduláson, mely végigvezet a szabadságharc főbb helyszínein. Erre a „Töri-túrára” 2019. március 15-17 között kerül sor a Szeged – Pákozd – Sopron – Bécs – Pozsony – Komárom – Szeged útvonalon.

A csapatot felkészítő pedagógusok: Joos Csilla-Rozália, Mátyás-Péter Erzsébet, Haszmann Júlia-Réka, Szőts Dániel-Ernő, Varga Csilla és Kocsis Hunor-Tibor (néptáncoktató).

Az eseményről a Székely Hírmondó is tudosított.

https://www.hirmondo.ro/…/c…/altalanos-muveltsegi-vetelkedo/

Gratulálunk a versenyzőknek és felkészítő tanáraiknak egyaránt!

 

 

Még több képért látogassa meg facebook oldalunkat!

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 Tevékenységek 2017-2018


 

 

II. Rákóczi Ferenc Irodalmi és Műveltségi Csapatverseny

A 2018. április 14-én Budapesten megrendezett II. Rákóczi Ferenc Irodalmi és Műveltségi Csapatversenyen a Mikes Kelemen Elméleti Líceum csapata 2. helyezést ért el.

Csapattagok: Kovács Hanna Lilla, Dundler Kata és Bokor-Tóth Krisztina X.C osztályos tanulók (felkészítő tanáruk: Mátyás-Péter Erzsébet). Gratulálunk!

 

 

 

Történelem tantárgyverseny, megyei szakasz

Az történelem tantárgyverseny 2018. március 17-én megrendendezett megyei szakaszán diákjaink az alábbi eredményeket érték el (felkészítő tanáruk Már István):


Bartha Orsolya (XII. osztály) - II. díj
Erőss Réka (XII. osztály) - III. díj
Csoma Mária Emőke (XII. osztály) - dicséret
Csurulja Mónika (XI. osztály) - dicséret
Balló Ignác Norbert (X. osztály) - dicséret

  

 

 

Gyöngyök és gyémántok döntő

A Gyöngyök és gyémántok címet viselő általános műveltségi vetélkedősorozat a 16. állomásához érkezett. Ez alkalommal az Osztrák–Magyar Monarchia évtizedeinek, a dualizmus korának színes világába szólította a VII–VIII. osztályos diákokat.

A történelmi keretet az 1867-es kiegyezés 150. évfordulója szolgáltatta. A döntő megmérettetésen – melyet Szegeden rendeztek a Rókusi Általános Iskolában, december 2-án – 15 anyaországi, felvidéki és erdélyi csapat vett részt, köztük három háromszéki iskola diákjai. A kézdivásárhelyi Petőfi Sándor Általános Iskola Millennium csapata (Condrea Kriszta, Dumitrașcu Edina, Lukács Szende, Varga Zsanett) a 14. helyen végzett, a székelytamásfalvi Thury Gergely Általános Iskola Mikó utódai csapata  (Demeter Delénke, Szász Barna Ákos, Szász Nimród Imre, Tusa Emese) a 7. lett, míg a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceum Mük es Kasszandra nevű csapata (Filip Dorka, Foof Anna, Stinghe Szófia Lejla, Szőcs Bence Barnabás) 3. díjjal tért haza. Az egész napos vetélkedés során a diákok nemcsak történelmi, irodalmi, művészeti, gasztronómiai ismereteikről adtak számot, hanem ügyességi próbákon is részt vettek, anekdotákat adtak elő, a tájegységüknek megfelelő néptáncot mutattak be, kézműveskedtek és dalra is fakadtak. A versenyszámok között a helyi iskola tanulói táncos–dalos műsorral elevenítették meg a boldog békeidők eseményeit, a millenniumi ünnepségek hangulatát.

Gratulálunk a diákoknak és felkészítő tanáraiknak egyaránt! 

 

 

Pénzidomár közgazdasági vetélkedő

A Mikes Kelemen Líceum Alfa és MiCas$h nevű csapatai bejutottak a VI. alkalommal megrendezett Pénzidomár vetélkedő II. fordulójába. A vetélkedő a Sapientia Erdélyi Tudományegyetem, a Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa és az OTP Bank Románia partnerségével szervezett esettanulmány verseny, ahol a középiskolás diákcsapatok egy valós vállalati döntéshelyzetet dolgoznak fel és adnak javaslatot a megoldásra, amelyet egy szakmai zsűri előtt prezentálnak. A 2017-es verseny esete a Petry hús- és hentesárú termelésével foglalkozó marosvásárhelyi vállalat volt. A verseny II. fordulójába 16 csapat jutott be különböző erdélyi magyar középiskolákból, és az elődöntőt követően 4 csapat jutott a döntőbe.

A Mikes Kelemen Líceumot képviselő csapatok az elődöntőkben I. helyezést értek el, és bejutottak a döntőbe.

Az Alfa csapat a döntőben IV. helyezést ért el és dicséretben részesült, tagjai: Daczó Orsolya (X.A), György Anita (X.A), Sebő Zsolt (X.A) és Nagy Réka (XI.C).

A MiCas$h csapat a döntőben II. helyezést ért el, tagjai voltak: Bakó Bora (X. B), Fazakas Lehel (X.B), Balogh Gyopár (X.C) és Tókos Ágota (X.C).

 

A zsűriben jelen levő Petry cég tulajdonosa nagyon pozitívan értékelte a MiCas$h csapat ötleteit és megoldási javaslatát. Kiváló eredményeik azért is figyelemre méltóak, mert a X. évfolyamos mikeses diákok a döntőben XI és XII. osztályos székelyudvarhelyi diákokkal mérték össze teljesítményüket.

A csapatok felkészítő tanára dr. Incze Éva volt.

 

 

 

1517

Mi történt 1517-ben? Hogyan éltek az emberek 1517-ben? Hogyan gondolkodtak, mit alkottak, építettek, írtak, festettek 1517-ben? Reformáció? Mit jelent a reformáció? Mi a jelenleg is érvényes üzenete a reformációnak?

A mindnyájunk számára feltevődő kérdésekre 500 választ adtak iskolánk tanulói, az elemi osztályosok rajzokkal, a gimnáziumi és líceumi diákok pedig írott válaszokat fogalmaztak a történelem, vallás és filozófia órák keretében feltett kérdésekre. Ezekből megtudhatjuk többek közt, hogy 1517-ben került be a kávé Európába, ekkor élt a Mona Lisa festője, Leonardo Da Vinci is, a híres politikai gondolkodó Machiavelli, a Luther által kitűzött 95 tétel tartalmát, a wittenbergi események részleteit, valamint azt is, hogy a reformáció nemcsak sokrétű művelődéstörténeti és egyháztörténeti esemény, hanem aktuális üzeneteket hordozó mozzanat maradt. A mindenkor szükséges reformálás egyetemes üzenetét egyik diák így fogalmazta meg: „Változtass! Merj változtatni!”

 

 

 

Mondj nemet a megfélemlítésre elnevezésű verseny országos szakasza

Filip Dorka VII.B osztályos tanulónk a STOP Bullying-ului (Mondj nemet a megfélemlítésre) elnevezésű verseny országos szakaszán I. díjat szerzett. Felkészítő tanárai Pálffy Alíz Márta és Filip Mária iskolapszihológusok.

 

 


 Tevékenységek arhívuma


 

A Mikes Kelemen Líceumban működő társadalomtudományok katedrán 10 oktató tevékenykedik, akik a kötelező tantárgyak (történelem, magyarságtörténet, logika, közgazdaságtan, lélektan, szociológia, filozófia, vallás) oktatása mellet számos tevékenység kezdeményezõi és irányítói.

A célirányos, tematikus felkészítés eredményeként dákjaink sikeres résztvevői a megyei és országos tantárgyversenyeknek, diákkonferenciáknak. A tantárgyversenyeken az utóbbi 5 évben diákjaink több mint 20 díjat gyűjtöttek be, ugyanakkor a TUDEK erdélyi szakaszán történelem szekcióban 2007-ben és 2008-ban is Mikeses diák nyerte az I. díjat.

A katedra tagjai több magyarországi tanintézménnyel és szervezettel tartanak fenn kapcsolatot (Rákóczi Szövetség – Budapest, Szabó Lőrinc Általános és Művészeti Iskola - Edelény, Mikes Kelemen Szakközépiskola – Tatabánya, Vetési Albert Gimnázium - Veszprém), amelyek közös projektek keretében valósulnak meg.

Helytörténeti jellegű kezdeményezéseink nagy népszerűségnek örvendenek a tanulók körében. Ezek között megemlítendő a nyolcadik alkalommal megszervezett ,,Városunk épületei" című vetélkedő és makett kiállítás, az egyháztörténeti vetélkedők, a református temetõben levõ 48-as honvédsírok gondozása vagy a sepsiszentgyörgyi zsidó közösség történetét felelevenítõ várostörténeti séták.

 

  

 


 Tevékenységek 2015-2016


 

1956-ra emlékezve

2015. október 23-án a társadalomtudomány osztályok diákjaival meglátogattuk a Kommunista Diktatúra Áldozatainak Emlékházát, ahol Volt Politikai Foglyok Szövetségének elnöke Török József tartott előadást 1956-os eseményekről, ill. az azt követő megtorlásokról.

 

 


Forradalom utca 48.

Az idén is részt vettünk az Erdélyi Magyar Televízió által szervezett Forradalom utca 48. című történelmi vetélkedőn, amely negyedik alakalommal került megszervezésre. A vetélkedőn öt fordulója alatt a Mikes Kelemen Elméleti Líceum, a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium, a székelykeresztúri Berde Mózes Unitárius Gimnázium, a nagyváradi Ady Endre Líceum, valamint a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum csapatai mérték össze az 1848-49-es forradalom és szabadságharccal kapcsolatos ismereteiket. Az idei vetélkedőn a Mikes XI. osztályos diákokból álló csapata (Kisgyörgy Beáta, Győrbíró Anna Izabella és Rákosi Norbert, felkészítő tanár: Már István) a II. helyezést szerezte meg.


 

 


Határtalanul program

Az "Iskola másképp" héten a Mikes Kelemen Elméleti Líceum diákjai a Határtalanul program keretében a veszprémi Vetési Albert Gimnázium diákjainak és tanárainak vendégei voltak. Iskolánk diákjait fogadta Porga Gyula veszprémi polgármester is, akinek a mikeses küldöttség Sepsiszentgyörgy zászlaját adományozta. A két tanintézmény évek óta szervez közös programokat, májusban a Vetésisek látogatnak el Sepsiszentgyörgyre. 

 

 


 Tevékenységek 2012-2013


 Testvériskolai kapcsolat

 2012. szeptemberében a tatabányai Mikes Kelemen Szakközépiskola diákjait és tanárait fogadtuk. Vendégeinkkel meglátogattuk Háromszék és a Barcaság nevezetességeit.

 

 


 In memoriam 1956

A Magyar Politikai Foglyok Szövetsége az 1956-os forradalom és szabadságharc 56. évfordulójának tiszteletére meghirdetett esszépályázatán Duka Tímea Ildikó és Szász Kovács Réka, XII. B osztályos tanulók I. díjban részesültek (felkészítő tanár: Joós Csilla).

 

 

  


 Gloria Victis Kárpát-medencei Ifjúsági Találkozó 2012

Az 1956-os forradalom 56. évfordulója alkalmából, 2012. október 21-23. között a Mikes Kelemen Líceum diákjai részt vettek a budapesti Rákóczi Szövetség Gloria Victis nevű rendezvénysorozatán.

 

 

 


Bethlen Gábor Honismereti Szaktábor

A szovátai Teleki Oktatási Központ által meghirdetett Bethlen Gábor Honismereti Szaktábor és történelmi pályázaton iskolánkból 5 tanuló vett részt. Duka Tímea Ildikó és Szász Kovács Réka (XII. B) II. helyezés ért el (felkészítő tanár: Joós Csilla).
 
 
 
 

 

Karácsonyi műsor 

Az utolsó tanítási héten a református és római katolikus vallástanárok szervezésében az V-VIII. osztályos tanulók színvonalas karácsonyi műsorokkal lepték meg a szülőket és a tanárokat.
 
 
     
 
 

Tevékenységek 2011-2012


 Gloria Victis Kárpát-medencei Ifjúsági Találkozó 2011

 

Az 1956-os forradalom 55. évfordulója alkalmából, 2011. október 21-23. között a Mikes Kelemen Líceum diákjai és tanárai a budapesti Rákóczi Szövetség Gloria Victis nevű rendezvénysorozatán (Műegyetemi megemlékezés, Bem téri koszorúzás, fáklyás felvonulás a Duna rakparton) vettek részt.

 

 

 


Gyöngyök és gyémántok a ,,boldog békeidőkben"

A szegedi Rókusi Általános Iskola Gyöngyök és gyémántok műveltségi vetélkedőjének döntőjén vett részt a Mikes Kelemen Líceum Királyi túdósítók nevű csapata (György Evelin Kinga - VII.C, Keresztes Ágnes - VII.C, Bod Réka Barbara - VIII.B, Nagy Judit - VIII.B).

 A vetélkedő célcsoportja a magyarországi, valamint a határon túli magyar iskolák 7-8. osztályos diákjai, akik négyfős csapatokat alkotva a dualizmus kori kultúra felfedező megismerésére vállalkoztak.

Iskolánk csapata II. díjat szerzett, felkészítő tanáraik Joós Csilla és Kakasi Erzsébet voltak.

 

 


 A történelem és társadalomtudományok tantárgyversenyek díjazottai

 

Történelem

Szőcs Eszter, IX. C - I. díj (felkészítő tanár: Már István)

Tompa Fűzike-Kata, IX. - C III. díj (felkészítő tanár: Már István)

Imreh-Muntean Kikerics Kata, X. C – III. díj (felkészítő tanár: Már István)

Csinta Áron, X. C - dicséret (felkészítő tanár: Már István)

Fazakas Andrea, X. C - dicséret (felkészítő tanár: Már István)

 

Közgazdaságtan

Mándel Szabolcs, XII. D – I. díj (felkészítő tanár: Incze Éva)

Sándor Imre, XII. D – II. díj (felkészítő tanár: Incze Éva)

 

Filozófia

Oláh Gellért, XII. D – III. díj (felkészítő tanár: Incze Éva)

Bolgyan Bora Zsuzsanna – III. díj (felkészítő tanár: Incze Éva)

 


Koszorúzás

Március 15-én a Mikes Kelemen Elméleti Líceum diákjai a református vártemplom temetőkertjében levő 48-as honvédek sírjait koszorúzták meg.

  


 Történelem diák-kerekasztal

 

A Körösi Csoma Sándor iskolanapok alkalmából szervezett diákkonferencián Mátyás Noémi és Darvas Hanna, X. B osztályos diákok III. helyezést értek el "A székely határőrség" c. dolgozatukkal (felkészítő tanár: Joós Csilla).

 


Lengyelországi kirándulás

Az ,,Iskola másképp" hetén (2012. április 2-6) a történelem és az angol nyelv katedra szervezésében iskolánk 60 diákja tanulmányi kiránduláson vett részt Lengyelországban. A kirándulás elsõ két napján meglátogattuk Zakopanet (síparadicsom a Tátrában), majd Krakkó nevezettességeit (Wavel – királyi vár, Posztocsarnok, Jagello egyetem, Mária-templom). Megrázó történelem órán vettünk részt, amikor bejártuk az auschwitzi haláltábor épületegyüttesét. Utolsó nap a világörökség részét képezõ wieliczkai sóbányát barangoltuk be.

 


Főegyházmegyei vallás tantárgyverseny, 2012. május 4-6.

A Mikes Kelemen Líceum adott otthont annak a három napos rendezvénynek, amely keretében a Gyulafehérvári Főegyházmegye tanulói összemérhették tudásukat, hitükkel kapcsolatos ismereteiket. Iskolánkat György Evelin Kinga (VII. C) és Éltes Rita (IX. B) képviselték. György Evelin Kinga dicséretben és a Keresztény Szó folyóirat különdíjában részesült, Éltes Rita II. helyezést ért el. A résztvevőknek a versenyen kívül kirándulásban, városnézésben, filmnézésben és kosárlabda-mérkőzésben is részük volt. Vasárnap a rendezvény szentmisével zárult.