A tanév fontosabb eseményei, kirándulásai, az iskoláink egymásnál tett látogatásai:

 

Testvériskolai látogatás Pécsen

2016. április 18-22.

 

Április 18-án 40 diák, a VII B és C osztályokból, és 4 tanár testvériskolai látogatásra indult Pécsre, a Belvárosi Általános Iskola meghívására.

Kiváncsian és izgatottan várta minden diák a találkozást a vendégfogadókkal.

Gazdag, színes programmal készültek a pécsiek.

Iskolalátogatással kezdődött az ottlétünk, majd órákat látogattunk, bekukkintottunk testvériskolánk életébe. Első nap 4 fős csapatokban városismereti versenyre került sor, a város nevezetességeit kellett megkeresni.

Második nap megtekintettük a Hulladék Akadémia kiállítását és érdekes előadást hallgattunk, aminek a fő üzenete: a hulladékok keletkezésének megalőzése. Majd a Siklósi várhoz kirándultunk, ahol alkalmunk volt megtekinteni a Villányi dombok szépségét. A vár megtekintése után a Máriagyűdi Kegytemplomba mentünk.

Harmadik nap a Zsolnai Kulturális Negyedbe látogattunk, ahol változatos program várt: planetáriumi előadás, természettudományos interaktiv foglalkozások, cukorka készítő műhely munka közbeni megfigyelése. Este megtekintettük az iskola Nemzetiségi Estjét.

Negyedik nap reggel sóhajtozva, könnyes szemmel bucsúztunk kedves pécsi vendéglátóinktól, reménykedve, hogy jövőben majd viszontlátjuk egymást Sepsiszentgyörgyön.

Kellemes, szép, tanulságos látogatás volt, ami nem valósulhatott volna meg a Sepsiszentgyörgyi Polgármesteri Hivatal támogatása nélkül, amit ez uton megköszönünk.

Musát Antónia, Kiss Ildikó tanárnők


A látogatás alkalmával készült képek:

 

ImageImageImage
ImageImageImage


További képek:   Kirándulás.pdf

  

A szegedi Rókusi Általános Iskola látogatása Sepsiszentgyörgyön

2015. szeptember 20-27.

 

A szegedi testvériskola 16 diákja és 10 felnőtt kísérője (pedagógusok és szülők) szeptember 22-27 között iskolánkba érkezett, viszonozva a tavasszal náluk tett látogatásunkat. Igyekeztünk olyan programot összeállítani számukra, ami egyaránt szolgálja a helyi nevezetességek megismerését és a tartalmas kikapcsolódást.

A vendégek szeptember 22-én, kedden este érkeztek. A rövid ismerkedést a vendégek elszállásolása követte a vendéglátó családoknál, majd pihenés és ráhangolódás az elkövetkező élménydús napokra.

Szerdán, 23-án Sepsiszentgyörgyön tartózkodtunk. Reggel bemutattuk a vendégeknek az iskolát (a könyvtárat és a sporttermet is), majd a rókusis diákok a Guzsalyas Házban kézműves foglalkozáson vettek részt (nemezeltek), a felnőtteket az igazgató úr fogadta egy rövid beszélgetésre. Délben a Vadászmúzeumba látogattunk, majd a Székely Nemzeti Múzeumba, ebéd után pedig Kisgyörgy Zoltán újságíró vezetésével felejthetetlen városnéző sétán vettünk részt. Délután 6 órától iskolánk dísztermében a Tőkés Edit és Tőkés Zsolt által vezetett Kincskeresők Néptáncegyüttes csodálatos előadását nézhették meg a vendéglátók és vendégek egyaránt. A táncegyüttes tagjai diákok, köztük sok mikeses, akik magas színvonalú tánc- és énektudásról tettek tanubizonyságot. Az előadás után egy kis tánctanítás következett.

Csütörtökön, 24-én Kézdivásárhely környékére kirándultunk a vendégekkel. Az első állomás az Incze László Céhtörténeti Múzeum volt, ezt rövid séta követte a városközpontban, utána pedig a Nyergestető következett, ahol koszorút helyeztünk el a kopjafatemetőben a Mikes Kelemen Líceum által állított kopjafánál. Innen hazafele jövet megálltunk Kézdiszentléleken, ahonnan egy kellemes sétaút vitt fel a Perkőre. A dombtetőről csodás kilátás nyílik a háromszéki medencére. A nap utolsó állomása a csernátoni Haszmann Pál Múzeum volt, melynek gazdag gyűjteménye és Haszmann Pali bácsi élvezetes tárlatvezetése lenyűgőzte a szegedi barátainkat.

Pénteken, 25-én reggel Brassó fele indultunk, de természetesen nem hagyhattuk ki a prázsmári erődtemplomot. A XIII. században épített szász templom és az őt körülvevő várfal, a benne kialakított 275 kamra (élelem tárolására szolgált, illetve veszély esetén ide menekült a falu lakossága) kiemelkedő látványossága a Barcaságnak, ugyanakkor a Világörökség részét képezi. Brassóban a városközpontot, a Fekete templomot néztük meg, illetve végigsétáltunk a várfal mentén. Innen Barcarozsnyó fele vettük az irányt, de előbb megálltunk az Erzsébet-kilátónál ahonnan nagyon szép rálátás nyílt Brassóra. A következő megálló a rozsnyói barlang volt, ide hűs erdei ösvényen vezetett fel az út. Majd elérkeztünk kirándulásunk utolsó állomásához, a rozsnyói várhoz, ahonnan messzire el lehetett látni: egyfelől a Bucsecs hegyvonulatáig, másfelől pedig a Királykőig.

Szombaton, 26-án a vendéglátó családok szerveztek programot vendégeik részére. A pedagógus kollégákat Székelytamásfalvára kísértük el, a néhai mikeses kolléganő, Kopacz Jolán szülőfalujába. Joli volt az, aki kialakította a testvériskolai kapcsolatot a szegedi iskolával, de sajnos 2005 óta csak mi látogathatunk el hozzá, hogy az emlékezés koszorúját helyezzük el a sírjánál. A Thúry Gergely Általános Iskola pedagógusai nagy szeretettel fogadtak bennünket, a VIII. osztályos diákok kis műsorral kedveskedtek nekünk, megnéztük a Csángó Múzeumot, a református és katolikus templomot. Délután hazafele menet útba ejtettük Árkost, ahol megnéztük a Bálint Zoltán által létrehozott Tájmúzeumot, majd egy helyi sajttermelőnél kézműves sajtokat lehetett kóstolni illetve vásárolni.

Vasárnap, 27-én reggel elbúcsúztunk vendégeinktől, akik élményekkel feltöltődve indultak haza Szegedre.


Varga Csilla és Pethő Ibolya tanárnők

 

A látogatás alkalmával készült képek:

 


Kapcsolataink arhívuma