2019/2020-as tanév

 

 

 

 2020. május 12.


Érettségi felkészítő anyagok - Biológia

 

 

 

 

 2020. április 10.


Sajtófigyelő

A Székely Hírmondó 2020. április 10-i számának Cseperedő rovatában beszámoló jelent meg iskolánk tehetséges hetedik osztályos tanulójáról, Papp Ede Balázsról, a földrajz iránti szeretetéről, illetve a földrajz- és földtan versenyekre való felkészüléséről Bokor Ildikó tanárnő vezetésével (a cikk szerzője Némethi Katalin):

 

Kalandozás, felfedezés, ismeretek bővítése

2020.04.10

 

Pap Ede Balázsnak a földrajz a hobbija: atlaszokat és térképeket tanulmányoz, olvas, fejleszti magát. A Mikes Kelemen Líceum hetedik osztályos tanulója ebben a tanévben a Terra földrajzolimpiász és a 28. Teleki Pál Kárpát-medencei Földrajz–Földtan Verseny második helyezettjeként továbbjutott az országos szakaszra. A felkészülésről, a földrajzról és a tervekről beszélgettünk a diákkal és felkészítő tanárával, Bokor Ildikóval.

– A természet és a földrajz mindig is közel állt hozzám, minden egyes nap egy kicsit elméláztam a földgömböm ellőtt. A föld minden egyes tája, természeti adottsága és szépsége érdekel – magyarázta a hetedikes fiú.

– Balázs már ötödik osztályban is részt vett a Terra versenyen. Tavaly hatodikosként dicséretet kapott. Idén a Teleki Pál versenyre is benevezett, amely köztudottan egy nehéz megmérettetés, és nagy örömünkre második helyezést ért el. Déván lett volna az országos szakasz március végén. Következett a Terra verseny, ahol megismételte a teljesítményét, második helyezettként itt is továbbjutott az országos szakaszra. Végtelenül sajnálom, hogy a jelenlegi helyzetben több mint valószínű, hogy elmaradnak ezek a versenyek – mondta Bokor Ildikó.

Balázs illemtudó, szerény, szorgalmas diák, jó tanuló, jól teljesít más tantárgyakból is. Az eredmények mögött következetes, kitartó munka áll.

– Nagyon sokat tanultam, de a tanárnőm is rengeteget segített a felkészülésben. Ennek ellenére nem is álmodtam volna, hogy ilyen sikert érek el – tette hozzá Balázs.

– A földrajzot mindössze heti egy órában oktatjuk. Balázs ahhoz a generációhoz tartozik, akik ötödik osztálytól kezdve jó esetben is csak második félévtől rendelkeznek tankönyvvel. Ez megnehezíti a tanárok és a tanulók munkáját is. A versenyek előtt hetekkel megkezdtük a felkészítőket. Nem tudtunk túl sokat találkozni, mert ő nem maradhatott el a tanórákról, délután fociedzései voltak, vagy kellett igyekezzen haza Kőröspatakra. A Teleki Pál verseny előtt megsérült a lába, és napokig iskolába se járt. A felkészítőkön újra magyaráztam bizonyos fogalmakat, kiegészítettem a leckéket, teszteket adtam ki neki, válaszoltam az esetleges kérdéseire és szúrópróbaszerűen kikérdeztem. A felkészülés nagy része az ő érdeme – véli a pedagógus.

Balázs a versenyeken igyekszik a legjobbat kihozni magából. Ha kudarc éri igyekszik mielőbb túllépni rajta, de a tanulságot mindig levonja.

– A kudarc kicsit elkeserít, de ebből tanulok és ösztönöz arra, hogy odaadóbban teljesítsek. A siker viszont örömöt és ösztönzést nyújt számomra. Remélem, a továbbiakban is remekül tudok teljesíteni – mondta.

– Mindig úgy indítom el a tanítványaimat a versenyekre, hogy próbáljanak maximálisan teljesíteni a képességeiknek megfelelően és hogy nemcsak magukat, hanem a Mikes Kelemen Líceumot is képviselik. Földrajzból nincs sok verseny szervezve, és az is az igazsághoz tartozik, hogy hiába van sok tanulónak tízese ebből a tantárgyból, csak kevesen jelentkeznek a megmérettetésekre. Sok a tanulnivaló egyébből is, nem mellékesen szombaton szoktak lenni a versenyek. A megtanult ismereteket nem lehet később nemzeti vizsgán értékesíteni. Ezért még inkább értékelendő Balázs teljesítménye, lelkiismeretes munkája és szorgalma. A megyében elég sok jól felkészített diák van földrajzból, erős a mezőny, ellenfélből nincs hiány! – tette hozzá a pedagógus.

A siker diákra és tanárra egyaránt ösztönzőleg hat.

– Egy visszaigazolás, hogy nem volt hiába a sok tanulás és tanítás. A tanítvány sikere a tanár eredményessége is. Ugyanazt érezzük, mint az edző, amikor a sportolója feláll a pódiumra – mesélte mosolyogva a tanárnő.

Balázs kedvenc tantárgya a földrajz és a testnevelés. Szabadidejében focizik, videójátékozik, és igyekszik minél több időt tölteni a családjával. Felnőttként sportoló szeretne lenni, vagy olyan szakmát választana, amellyel valamilyen formában az emberek segítségére tudna lenni.

Forrás: Székely Hírmondó

 

 

 

 2020. február 29.


Terra verseny, megyei szakasz

A TERRA verseny megyei szakaszán iskolánk hét tanulója vett részt: Baló Zsanett Adrienn, Bokor Kriszta, Biszok Andor, Domokos Bálint és Fejér Petra Amanda V. osztályos, illetve Pap Ede Balázs és Török Alfonz Konrád VII. osztályos tanulóink.

A megyei fordulón Pap Ede Balázs II. díjat szerzett, Baló Zsanett Adrienn pedig dicséretben részesült (mindkettőjük felkészítő tanára Bokor Ildikó).

 

Pap Ede Balázs továbbjutott a verseny 2020. május 9-én megszervezésre kerülő országos döntőjére. Gratulálunk!

 

 

 2020. február 15.


Teleki Pál földrajz verseny

2020. február 15-én került megrendezésre a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceumban a Teleki Pál földrajz verseny megyei szakasza, melyen iskolánkat Pap Ede Balázs és Ütő Csongor hetedikes, illetve Mihály Hanna, Duka Máté és Kosztándi Zsolt nyolcadikos diákok képviselték.

A legjobb eredményeket Duka Máté (III. hely, felkészítő tanára Sebesi Zoltán) és Pap Ede Balázs (II. helyezés, felkészítő tanára Bokor Ildikó) érték el.

Pap Ede Balázs továbbjutott az országos szakaszra, amelyet Déván szerveznek meg március végén.

Gratulálunk!

 

 

 

 

 2020. február 14.


Madarak az etetőnél fotópályázat

A biológia-földrajz katedra fotópályázatot hirdet, a pályázattal a bennünket télen körülvevő színes madárvilágra, a madarak védelmének fontosságára kívánjuk felhívni a figyelmet. A pályázatra olyan fényképeket várunk, amelyek a madáretetőket látogató, itthon telelő madárvilágot mutatják be.

A fotók készülhetnek telefonnal, fényképezőgéppel, és a majosandrea@gmail.com e-mail címre kérjük beküldeni 2020. február 29-ig.

A legjobb fotókat díjazzuk és kiállításon bemutatjuk.

 

 

 2020. január 29.


Hangyasuli

A Zöld Székelyföld Egyesület Hangyasuli elnevezésű környezeti nevelés online versenyében (www.hangyasuli.ro) a VII. B osztályos tanulóink Disznyóorr nevű csapata II. helyezést ért el.

 

Csapattagok: Jancsó Gergő, Néder Hanna, Tóth Balázs, Nemes Nagy Apor, Kopacz Hanna, Pieldner Ádám, Kovács Krisztián, Molnár Nándor és Virág Ágota.

 

Gratulálunk!

 

 

 

 2019. december 10.


Természetes és mesterséges ökoszisztémák kiállítás

Főépületünk első emeletén kiállítás nyílt az ötödikes diákjaink ökoszisztémákat bemutató makettjeiből.

A kiállítás anyaga egy projekt része volt, az élővilág és az élőhelyi jellemzőkből felkészülve tanulóink az elkészült makettek által mutatták be osztálytársaiknak az általuk tanulmányozott ökoszisztémákat.

 

 

 

 

 2019. november 30.


Mikes-145 a kézdivásárhelyi koripályán is

A Mikes Kelemen Elméleti Líceum 145 éves fennállására emlékezve, 5-12 osztályos tanulókkal, a kézdivásárhelyi koripályán, 2019. november 30-án.

 

 

 

 

 2019. november 10.


Kirándulás a Hét Létra - Medve szakadék útvonalon

 

A nyolcadikos diákok kirándulása a Hét Létra - Medve szakadék útvonalon a Nagykőhavasban, 2019.11.10-én, Sebesi Zoltán vezetésével.

 

 

 

 2019. október 26.


Kirándulás a Vargyas-szorosba

 

Kirándulás a líceumi osztályokkal a Vargyas-szorosba, az Orbán Balázs barlanghoz vezető túrán. Kísérő tanárok: dr. Erdély Judit, Majos Andrea Aranka és Sebesi Zoltán.

 

 

 

 2019. október 23.


Baleset-szimulációs bemutató és képzés

2019. október 23-án a Pest megyei Páty község Elsősegélynyújtás Oktatásáért Alapítványának 12 fő önkéntese baleset-szimulációs bemutatót tartott iskolánkban, illetve alapszintű újraélesztési technikákra és a defibrillátor használatára oktatta a 8. és 9. osztályos diákjainkat, mintegy 120 tanulót.

Az önkéntesek nem először járnak Székelyföldön, már tavaly is képezték több iskola diákjait:

https://elsosegely.hu/cikk.897.szekelyfold_2017

 

 

 

 2019. október 20.


Kis-Királykő túra

A kilencedikesek októberi (2019.10.20.) Kis-Királykő túrája Sebesi Zoltán vezetésével.

 

 

 

 2019. október 13.


Csukás-túra nyolcadikos diákjainkkal

 

A nyolcadikos diákok októberi Csukás-gerinc túrája Sebesi Zoltán és Máthé Attila István tanárok kiséretében.

 

 

 

 2019. szeptember 28.


Csukás-túra líceumi diákjainkkal

A hétvégi szép időben diákjaink Csukás-túrán vehettek részt.

Az 1954 méter magas hegycsúcshoz vezető kirándulást Majos Andrea Aranka biológia szakos, illetve Sebesi Zoltán földrajz szakos tanáraink szervezték a líceumi osztályaink számára.

 

 

 

 2019. szeptember 17.


Szülőföldünk, a Kárpát-medence

 

Szeptember 17-én az Erdélyi Kárpát Egyesület szervezésében a népszerű Hazajáró műsor szerkesztői (Kenyeres Oszkár és Jakab Sándor) egy vetített képes előadást mutattak be iskolánkban is, "Szülőföldünk a Kárpát-medence" címmel.

A jelenlévő diákok és tanárok nagy érdeklődéssel hallgatták a műsor készítésének kulisszatitkait, az előadók személyes tapasztalatait.

(Bokor I., Majos A., Sebesi Z.)

 

 

 

 

 2019. szeptember 10.


Természetbarát iskola

A természetvédelem területén szervezett programjaink elismeréseként iskolánk a Román Madártani Egyesület TERMÉSZETBARÁT ISKOLA kitüntetését érdemelte ki.

 

 

 

 


Arhívum