Az előző tanévek fontosabb eseményeinek és tevékenységeinek arhívuma

 

2018/2019-es tanév

 

 

  2019. május 24.


XI. ERDÉLYI FŐEGYHÁZMEGYEI KREATIVITÁS-VETÉLKEDŐ

2019-ben, a hivatások évében a kreativitás-vetélkedőt a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum és a Keresztelő Szent János Plébánia (Pro Vita Cristina Alapítvány) szervezésében tartották Marosvásárhelyen.

Bajcsi Bernadett (I.C oszt.) diáklány HIVATÁSOK mottóval készült alkotását oklevéllel és könyvjutalommal értékelték. GRATULÁLUNK!

(Galaczi Olga, tanítónő)

 

 

 

 

 

  2019. május 22.


Rajzpályázat díjazottja Fábián Anna (I. C oszt.)

Máramaros megyében (Szinérváralján) a FANTÁZIAMADÁR NEMZETKÖZI PROJEKT keretén belül rajzpályázatot hirdettek a MADARAK ÉS FÁK NAPJA alkalmából. Az alkotások Aranyosi Ervin: A fák és madarak napjára című vers alapján készültek.

Fábián Anna (I. C oszt.) diáklány munkáját II. díjjal jutalmazták. GRATULÁLUNK! (Galaczi Olga, tanítónő)

 

 

 

 

 

 

  2019. május 21.


A III. B májusi tevékenységei

Az elmúlt hét mozgalmasnak bizonyult a III.B. osztály életében. Kirándulni voltunk a Sárvulkánokhoz, illetve meglátogattuk a bölényrezervátumot Bodzavámon. A hétvégén részt vettünk megyei továbbjutóként az Öttusa verseny országos döntőjén, amelyet Kolozsváron szervezett meg a Napsugár gyermeklap. Színvonalas rendezvénynek lehettünk részesei, elhoztuk az ötödik helyet a 18 csapatból, országos dicséretet kapott a Gepárdok csapata. (Ördögh Éva Melinda tanítónő)

 

 

 

 

  2019. május 20.


Benedek Elek-emlékév - országos rajzverseny

11 megye 102 tanintézményéből 1552 meseillusztráció érkezett arra az országos rajzpályázatra, amelyet a sepsiszentgyörgyi Balassa Intézet Magyarország Kulturális Központja és a Vadon Egyesület hirdetett meg partnerségben a Bod Péter Megyei Könyvtárral, a Benedek Elek-emlékév keretében. A pályamű elkészítéséhez tíz megadott mese közül választhattak, és technikai megkötés nélkül alkothattak a diákok.

Az ünnepélyes díjátadás helyszínén PATKOS ANDREA (I. C oszt.) diáklány oklevelet és ajándékcsomagot vett át a Holló úr meg rókáné című alkotásáért. Gratulálunk! (Galaczi Olga, tanítónő)

 

 

 

 

 

  2019. április 12.


Benedek Elek rajzverseny

Benedek Elek születésének 160. és halálának 90. évfordulója alkalmából a sepsiszentgyörgyi Balassi Intézet - Magyarország Kulturális Központja, a Vadon Egyesület és a Bod Péter Megyei Könyvtár közös rajzpályázatot hirdetett meg.

Tóth Tamás, iskolánk I. B osztályos tanulója (tanító nénije Dali Judit Zsuzsanna) a Benedek Elek rajzversenyen II. díjat szerzett. Gratulálunk!

 

 

 

 

  2019. április 8.


Országos vetélkedő díjazottja Péter Ákos (I. C)

 

Péter Ákos (I. C osztályos kisdiák) az Olt megyei Szlatinán megrendezett MĂRȚIȘORUL ECOLOGIC-2019 pályázat I. helyezettje. Gratulálunk!

(Galaczi Olga, tanítónő)

 

 

 

 

  2019. április 4.


Védjük, óvjuk környezetünket

Az Előkészítő A osztályosok nagy érdeklődéssel járták végig az iskola udvarán létesített Hasznos Hulladék Tanösvény 5 állomását. Ismereteiket bővítették a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról, megtudták, hogy mi történik az általunk eldobott hulladékkal és hová kerül. Interaktív játék segítségével megtudták, hogy milyen sok időbe telik amíg egy-egy hulladék lebomlik a természetben. Megismerkedtek a komposztálás hasznával, valamint az újrahasznosítás fontosságával is.

Szabó Gizella tanítónő

 

 

 

 

  2019. április 4.


Iskolai Hasznos Hulladék Tanösvény

A környezettudatosabb magatartásra való nevelésben jó eszköz lehet a tanösvénnyel való szemléltetés, tapasztalatszerzés. Így fogalmazódott meg egy rendhagyó 5 állomásos tanösvény, Hasznos Hulladék Tanösvény létrehozása, amely a Mikes Kelemen Elméleti Líceum udvarán jó látható helyen van elhelyezve, így a tanulók pedagógus kíséretében, vagy önállóan is, akár visszatérő módon tanulmányozhatják, olvasgathatják.

A létrehozott tanösvény információinak a hatására meggyőződésem, hogy iskolánk tanulói törekedni fognak, hogy tisztább, hulladékmentesebb intézménybe tanulhassanak.

Az elemi osztályosok két gyerek, Zita és Zolkó kalandjait olvasva, interaktív, játékos módon ismerkedhetnek a szelektív hulladékgyűjtés fontosságával és így megfogalmazódik bennük, hogy a hulladék “érték” és “hasznos” is tud lenni.

Ha elemi osztálytól környezettudatosan neveljük a gyerekeket megszokják, hogy kevesebb hulladékot termeljenek és szelektíven gyűjtsék, meggyőződésem, hogy felsőbb osztályokban, majd felnőttként is környezettudatosabbak lesznek.

Köszönet az információs táblák esztétikus kivitelezéséért Mild Andreának, Incze Leventének az IBA KFT részéről és Bokor-Tóth Zoltánnak a MULTINR KFT részéről.

Szabó Gizella tanítónő

 

 

 

 

  2019. április 1.


Vidám Versek Versmondó Versenye (VVVV) - megyei forduló

A Vidám Versek Versmondó Versenye elnevezésű országos verseny megyei szakaszán Florea Andreea Roxana IV. B osztályos tanulónk III. díjban (felkészítő tanító nénije Oláh-Székely Ágnes), Jakab Gyopár Előkészítő B osztályos tanulónk pedig Dicséretben részesült (felkészítő tanító nénije Forró Viola). Gratulálunk!

 

 

  2019. március 20.


Regionális rajzpályázat díjazottja Német Csanád I.C osztályos kisdiák

Idén a háromszéki gyerekek számára rajzpályázatot hirdetett a "Háromszék nem alkuszik!" rendezvénysorozat részeként Kovászna Megye Tanácsa és a Bod Péter Megyei Könyvtár. Az alkotások zsűrizésénél a legfontosabb szempont az eredetiség és a kivitelezés technikai színvonala volt.

Német Csanád I. C oszt. kisdiák alkotását oklevéllel, ajándékcsomaggal és egy háromszéki honismereti jutalomkirándulással jutalmazta a pályamunkákat értékelő bizottság. Gratulálunk, Csanád! (Galaczi Olga, tanítónő)

 

 

 

  2019. március 18.


Kányádi Sándor körzeti szavalóverseny kisdiákoknak

2019. március 18-án, a körzeti megmérettetésen, amelyet idén az árkosi "Dr. Gelei József" Általános Iskolában rendeztek meg, közel húsz mikeses verskedvelő kisdiák vett részt. A szavalóversenyre jelentkezőknek egy szabadon választott Kányádi-verset kellett előadniuk.

Az évfolyamok első helyezettjei március 28-án a megyei megmérettetésen képviselhetik körzetünket.

 

Díjazottak:

Előkészítő osztály: Székely Bernadett (tanítónő: Forró Viola)

I. osztály: Dénes Petra (tanítónő: Dali Judit)

II. osztály: Balla Bernadett (tanítónő: Barabás Andrea)

III. osztály: Rusu Izabella (tanítónő: Ambrus-Sántha Edit)

IV. osztály: Antal Ágnes Vanda (tanítónő: Már Edit)

 

Gratulálunk a díjazottaknak és az őket felkészítő tanítóknak, és kívánjuk, hogy a továbbiakban is érezzék jól magukat a versek világában!

 

 

 

 

  2019. március 15.


Az előkészítő C osztályos tanulók huszárjai

 

 

 

  2019. március 15.


"Huszáros program" az elemi tagozatos kisdiákok számára

A Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület közreműködésével szabadtéri rendhagyó történelemórán elevenítettük meg idén az 1848/49-es szabadságharc korát. Iskolánk udvarán Jakab Kevend kapitány, Orosz János tizedes, Keserű László őrmester és Bartos Balázs honvéd idézte fel Háromszék forradalmi eseményeit, majd a huszárok ruházata és a szabadságharc minden fegyverneme bemutatásra került.

 

 

 

 

  2019. március 10.


Előkészítő C és I.C osztályos diákjaink Nagyböjt 1. vasárnapján

Nagyböjt 1. vasárnapján iskolánk Előkészítő C és I. C osztályos kisdiákjai együtt imádkoztak és énekeltek a sepsiszentgyörgyi "Krisztus Király" templomban.

 

 

 

  2019. március 5.


Farsangtemetés

A farsangi időszak utolsó napján, húshagyó kedden délelőtt az iskola udvarán az elemi tagozatos diákok tanítóikkal együtt búcsúztatták a telet, és elégették az azt jelképező szalmabábut, Dömét.

"Takarodjon el a tél, örvendezzen, aki él!" - visszhangozták idén is a jól ismert rigmust a maskarába öltözött diákok. A szabadtéri zenés-táncos mulatságon a talpalávalót Gáspár Attila tánctanár szolgáltatta, majd alkalomhoz illően fánkot fogyasztott a farsangolók apraja-nagyja. (Galaczi Olga, tanítónő)

 

 

 

  2019. február 3.


Balázs-áldásban részesültek iskolánk kisdiákjai

Szent Balázs püspök segítségül hívása -betegségek idején- régi időkre nyúlik vissza. Már a VI. századtól kezdve kérték közbenjárását a torokbetegségek ellen, széles körben a Balázs-áldás a XVI. század óta terjedt el. Szent Balázs püspök liturgikus emléknapján a szentmisék végén Balázs-áldásban részesülhetnek a hívek. Iskolánk Előkészítő C és I.C osztályos kisdiákjai városunk Krisztus Király templomában 2019. január 31-én délelőtt 10 órakor részesültek áldásban.

(Galaczi Olga tanító néni, I.C osztály)
 

 

 

  2018. december 6.


Mikulás-buli, III.A

(Ambrus-Sántha Edit tanítónő, III.A osztály, 2018. december 6.)
 

 

 

  2018. november 14.


Márton-nap

Galaczi Olga tanítónő, I.C osztály, 2018. november 12.
 

A késő őszi ünnepek között a Márton nap az egyik legismertebb és legjobban várt ünnepünk. Iskolánk Előkészítő C és I.C osztályos kisdiákjai idén is méltó módon készültek rá. Lampionokat készítettek, majd november 12-én (hétfőn) délelőtt a Míves házban Benkő Éva vezetésével Márton-napi népszokásokat elevenítettek fel. A Mikes Kelemen Líceum ebédlőjében a két osztály kisdiákjai közösen fogyasztották tízóraira a libazsíros kenyeret, mert "Aki Márton napon libát nem eszik, egész évben éhezik." Az esti szürkületben a városunk szívében levő Erzsébet park ösvényein sétálva világítottak a saját készítésű lámpákkal, közben alkalomhoz illő dalokat énekeltek, a jó cselekedeteket szimbolizáló fényt így próbálták idén is eljuttatni az emberekhez.

 

 

 

 

  2018. október 30.


Csernátoni tábor

Ambrus-Sántha Edit tanítónő, III.A osztály, 2018. október 29-30.
 

Az őszi vakációnkban, október 29-én és 30-án, pihenőtáborban vettünk részt Csernátonban, a Hanna panzióban, ahol a gyerekek szabadtéri játékokkal, társasjátékkal, agyagozással, gyalogtúrával tölthették a kellemesen meleg őszi napokat.

Ellátogattunk a Csernátoni Haszmann Pál Néprajzi Múzeumba Varga Erika tanítónővel és tanítványaival együtt, hol Haszmann Réka Júlia tanárnő és Haszmann Gabriella bemutatták a könyvtárat, a Damokos-féle kúriában az alapkiállítást, az öntöttvas-kályha gyűjteményt, a régi traktorokat, mezőgazdasági gépeket és szerszámokat. Megtekinthettük az udvarban a székely temető részben a kopjafákat, a régi parasztházak berendezését, a székelykaput és gémeskutat.

Végül az ősz színeiben gyönyörködve elgyalogoltunk Ika várához is.

 

 

 

 

  2018. október 23.


Bográcsolás

Ambrus-Sántha Edit tanítónő, III.A osztály, 2018. október 23.
 

A III.A osztály tanulói október 23-án bográcsolni voltak Bikfalván, a Braun családnál, majd megtekintették a település nevezetességeit.

 

 

 

 

  2018. október 10.


Őszi szüret

Iskolánk Előkészítő C és I.C osztályos diákjai október 10-én őszi hálaadáson vettek részt a városszéli gyümölcsösben, ahol közös énekléssel és imával egy gyümölcsoltár körül adtak hálát Istennek az ősz gazdagságáért. (Galaczi Olga, tanító néni)

 

 

 

 

 

  2018. szeptember 14.


Találkozás az ősszel

 

2018. szeptember 14-én a Mikes Kelemen Elméleti Líceum I-IV. osztályos diákjai közös kiránduláson vettek részt a sepsiszentgyörgyi Szemerja-patak partján.

 

 

 

 

 

 

 

2017/2018-as tanév

 

 

  2018. március 15.


Március 15-ei megemlékezések - Előkészítő C osztály

Az Előkészítő C osztály kisdiákjai március 15-én az osztályteremben szalagrózsákat díszítettek és nemzeti lobogókat készítettek, majd a kegyelet virágszálait a központi parkban álló szabadságszobornál helyezték el.

A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Terme különleges látványossággal kecsegtette őket. Nagyméretű dioráma várta az érkezőket, a Schenk-féle játékfigurákkal benépesített terepasztal azt az időszakot örökítette meg, amikor ebben a teremben Gábor Áron kijelentette, hogy "Lészen ágyú!", egészen a kökösi csatában bekövetkezett haláláig.

Az előkészítős kisdiákok huszárokat láthattak itt korhű ruházatban, majd '48-as dalokat énekelve tisztelegtek ők is a hősök emléke előtt.

 

 Még több képért látogassa meg a facebook oldalunkat is.

 

 

  2018. március 1.


Nyílt nap - képtár

 

 

 

  2018. február 28.


Körzeti szavalóverseny a Mikesben

A Mikes Kelemen Elméleti Líceum 74 kisdiákot fogadott a Kányádi Sándor szavalóverseny és a Vidám Versek Versmondó Verseny körzeti szakaszára a Mikes-mikrocentrumhoz tartozó iskolákból.

„A vers olyan lelki lábbeli, amelyet mindenki viselhet.”- a mottója az idei Kányádi Sándor szavalóversenynek, ahol a kisdiákok személyiségüknek és életkoruknak megfelelő, szabadon választott huszadik századi költő versét mutatták be. A tiszta, helyes beszéd, előadásmód, a levegővel való helyes gazdálkodás, szöveghűség értékelése mellett a verseny ideje alatti megfelelő magatartást is értékelte a zsűri.

A Vidám Versek Versmondó Versenynek körzeti szakaszára a gyerekek változatos vidám versekkel készültek. A rendezvény céljai: az irodalmi és esztétikai értékek népszerűsítése a kisdiákok körében; az ifjú tehetségek felfedezése, és ápolása; a figyelem felkeltése a vidám versek kulturális és irodalmi értéke iránt, valamint a közösségépítés az irodalom és a humor eszközeivel. A versmondó korához és személyiségéhez illő megfelelő vers előadása, helyes artikuláció, megfelelő hangerő, hangszín, a megjelenés, pódiumi viselkedés képezték az elbírálás értékelési szempontjait.

Minden évfolyamról az első díjazott képviseli a körzetet a megyei szakaszon.

 

A Kányádi Sándor szavalóverseny megyei szakaszán résztvevő díjazottaink:

Előkészítő osztály: HAMAR TIBOR, felkészítő pedagógus: Sala Iduka, Kálnoky Ludmilla Általános Iskola, Sepsikőröspatak,
1. osztály: BALLA BERNADETT, felkészítő pedagógus: Barabás Andrea, Mikes Kelemen Elméleti Líceum, Sepsiszentgyörgy,
2. osztály: SOULIÉ-HORVÁTH BENJÁMIN, felkészítő pedagógus: Vasile J. Barna, Mikes Kelemen Elméleti Líceum, Sepsiszentgyörgy
3. osztály: ANTAL ÁGNES-VANDA, felkészítő pedagógus: Már Edit, Kálnoky Ludmilla Általános Iskola, Sepsikőröspatak
4. osztály: BERECZKI ANNA, felkészítő pedagógus: Forró Viola, Mikes Kelemen Elméleti Líceum, Sepsiszentgyörgy

 

A Vidám Versek Versmondó Versenyén a megyei szakaszon képviselik a körzetet:

Előkészítő osztály: MÁRTON ZSÓFIA-TESSZA, felkészítő pedagógus: Galaczi Olga, Mikes Kelemen Elméleti Líceum, Sepsiszentgyörgy,
1. osztály: DOBRICZA ADRIENN, felkészítő pedagógus: Barabás Andrea, Mikes Kelemen Elméleti Líceum, Sepsiszentgyörgy,
2. osztály: SZÁROZ TÜNDE, felkészítő pedagógus: Ördögh Éva Melinda, Mikes Kelemen Elméleti Líceum, Sepsiszentgyörgy
3. osztály: JOÓ ABIGÉL, felkészítő pedagógus: Fehér Katalin, Mikes Kelemen Elméleti Líceum, Sepsiszentgyörgy
4. osztály: TÉGLÁS EDE, felkészítő pedagógus: Forró Viola, Mikes Kelemen Elméleti Líceum, Sepsiszentgyörgy

B. Andrea

 

 

A beszámolót a Székely Hírmondó 2018. március 2-i száma is közölte a Cseperedő rovatában, A szép magyar beszédért címmel.

 

 

  2018. február 23.


Első féléves tevékenységek - II.B, IV.C

 

A tevékenységekről az osztályok képeket töltöttek fel a facebook oldalunkra:

II.B (Ördögh Éva Melinda)IV.C (Sebő Erika)

 

 

  2018. február 16.


Első félévi tevékenységek - IV.A osztály

A IV.A osztály fontosabb első félévi tevékenységei:

 

 

 

  2018. február 13.


Közös farsangtemetés

 

A farsang utolsó napján a kisiskolások idén is tánccal, hangos énekszóval és bábuégetéssel űzték el a telet. A fergeteges farsangtemetésről a facebook oldalunkon talál önálló fotóalbumot 82 képpel. (Barabás Andrea tanító néni, I.A)

 

 

 

  2018. február 12.


Első félévi tevékenységek - Előkészítő C osztály

Az Előkészítő C osztály tanulói az első félévben számos oktatást kiegészítő tevékenységen vettek részt: októberben hálát adtak az őszi gyümölcsökért a kőröspataki plébánia kertjében, november végén a Tanulók Házában adventi koszorút készítettek, decemberben saját készítésű Márton-napi lámpásokkal vonultak fel az Erzsébet parkban és adventi gyertyát gyújtottak, januárban farsangi maszkokat nemezeltek a Míves Házban, február 1-én Balázs-áldásban részesültek a Szent József templomban, illetve egész félév során rendszeresen sportolhattak az Sepsi Arénában. (Galaczi Olga tanító néni)

 

 

 

  2018. február 1.


Első félévi tevékenységek a 3. cében

Tanító néni: Fehér Katalin

1. Találkozás az ősszel - gyalogkirándulás

2. A „Culorile toamnei” nemzetközi rajzverseny díjazottjai:

György Boglárka 2. díj

Pál Alexa-Andrea 3.díj

3. Látogatás a Vadon Egyesületnél. Az interaktív tevékenység témája: Az oroszlán

4. A Fürkész Anyanyelvi Vetélkedő 1. helyezettje a körzeti szakaszon: Csiki-Bokor Szilvia.

5. Karácsonyi vásár

6. Farsangi vetélkedő

 

 

 

Még több képért látogassa meg facebook oldalunkat.

 

 

2016/2017-es tanév


2017. május 17.

A Kőrösi Csoma Sándor-vetélkedőn a IV.B osztály Fénysugár csapata dicséretben részesült

Az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége által a Magyar Nyelv Napjai rendezvénysorozat részeként a hét végén Kézdivásárhelyen szervezett Kőrösi Csoma Sándor-vetélkedőn a Mikes Kelemen Elméleti Líceum Fénysugár nevű csapata dicséretben részesült.

Csapattagok: Jancsó Gergő, Olajos Abigél, Verebics Anna (IV.B osztály), tanítójuk Dali Judit Zsuzsanna.

 

 

2017. január 31

Ártalmatlan őslények közt bujkálni jó!

A rozsnyói dinópark télen-nyáron várja a kalandos lelkeket

 

 A IV.B osztályunk elnyerte a verseny különdíjat, egy osztálybelépőt a dínóparkba.

 

Közel s távol nem találunk a rozsnyói dinóparkhoz hasonló szórakozató létesítményt, ahol mintegy 5 életnagyságú őshüllő ámít, borzongat, szórakoztat és tanít. Az üveggyantából készült figurák megjelenésük sorrendjében vannak elhelyezve a tanösvény mentén, lehetetlen nem több tudománnyal távozni, mint ahogy érkezett az ember, hiszen ezáltal nemcsak a földtörténeti korszakokat tanulhatja meg, hanem az állatok mellett elhelyezett ismertetőtáblán sok egyebet megtudhat az akkori élőlények életmódjáról, táplálkozásáról. Mindemellett tartalmas családi kikapcsolódásnak is a helyszíne lehet a park, hiszen a felnőttek is korban közelebb kerülhetnek csemetéik mellé, pillanatra gyermekké lehetnek, ők is megtapogathatják az állatokat és elkészülhetnek az élményt felidéző fotók, szelfik.

A park működtetői ezer módját kínálják a szórakozásnak. Be lehet ülni a 9D-s moziba (a jegy ára 10 lej), és átadhatja magát a kalandnak, érezheti a szelet, esőt, a száguldást, a sivatagi hőt is. A fára épített házikókban lehet kézműveskedni, de a dinópark keretén belül működő kalandparkban (ahová minimum 130 centiméteres, megtermett emberkéket várnak) is kipróbálhatja, hogyan tudja ő átverekedni magát az akadályokon. Érdemes megdolgozni azért, hogy a végére érjen, hiszen az olyan sikerélmény, amely elkíséri a hétköznapokba is. Kicsinek és nagynak adott a lehetőség az ismeretek gyarapítására, komoly vizsgával is bizonyíthatják maguknak, nem volt hiábavaló rászánni pár órát az ittlétre. A gyermekeknek tesztet kell (vagy csak lehet) megoldaniuk, és ha a kérdések legalább felére helyes választ adnak, máris diplomát és jelvényt is kapnak tudásuk bizonyítékául. Az állandó paleontológiai kiállításon pedig kőzetfajták, fosszíliák felismerésével lehet brillírozni, de az Élet a jégen kiállítás is nagy felismerésekre adhat alkalmat. Heuréka, ezt is megtudtam!

Hogy akadálytalanul élvezhessék a dinópark látogatásának minden percét, kedves látogatóinknak ajánljuk, hogy egy jó recés talpú bakanccsal jöjjenek, különösen télidőben szükséges az enyhén lejtős terepen, hogy ne a kéz- vagy lábtörést asszociálják majd e különösen kedves és ártalmatlan őslényekhez.

A szórakoztató park reggel 9.30-tól este 8-ig látogatható. 

Egy felnőttjegy ára 28 lej, gyermekeknek 22, 3 éven alul ingyenes a belépés. További információkat a 0368.808.805-ös telefonszámon vagy az info@dinoparc.ro e-mail-címen lehet kérni, vagy a következő oldalon lehet tájékozódni: www.dinoparc.ro, fb: Dino parc Rasnov

Decemberi nyerteseink átvették jutalmukat. Ők a csernátoni Végh Antal általános iskola diákjai, Pakó István tanító bácsi lelkesítő szavainak megvolt a hatásuk, a diákok szívvel-lélekkel gyűjtötték a szelvényeket.

A szinte 100 osztályból kisorsolt extra nyertesek, akik havi játékunkon kívül nyerték meg a nagy érdeklődésre való tekintettel felajánlott pótdíjat, szintén várják a tavaszt, hogy terepszemlére induljanak. Dali Judit tanító néni osztálya a Mikes Kelemen-líceumból is bírja elismerésünket  a kitartó gyűjtésért, de azoknak is gratulálunk, akiknek ezúttal nem kedvezett a szerencse. Ahogy nagyon sok résztvevő elmondta: ők így is nyertesnek érzik magukat, mert sok jókedvű percet köszönhetnek a játéknak, önmagukról is sok mindent megtudtak ezáltal, hogy képesek a csapatmunkára, hogy kitartók és találékonyak, így önbizalmuk is megnőtt. Persze mi is örülünk ezeknek a kellemes mellékhatásoknak!

 

Forrás: Székely Hirmondó, 2017. január 31.

 

 

 

2015/2016-os tanév

 

2016. május 13.

Csillagösvényen - interdiszciplináris tanulmányi vetélkedő

- Tápláló magok a fenntartható jövőért -  2016. május 13. - körzeti szakasz


“Tápláló magok a fenntartható jövőért” – ezzel a szlogennel választotta az ENSZ közgyűlés 2016-ot a Hüvelyes Növények Nemzetközi Évének. A világszervezet célja, hogy a lenézett lencsék, elfelejtett babok és mellőzött borsók értékeit minél többen megismerjék.

A III. és IV osztályos tanulók számára ebben a témakörben szerveztük meg az átfogó jellegű, minden műveltségi területet átfogó játékos vetélkedőt. A résztvevők három tagú csapatokat alkotva oldották meg feladataikat. A feladatok között matematikai, történelmi, irodalmi, környezetvédelmi és művészeti feladványokat is elhelyeztünk.

A vetélkedő során a játékos feladatok megoldása mellett a csoportmunka, a feladatmegosztás, a közös munkavégzés kompetenciáit is fejleszthetik a résztvevők. Kiemelt célunk a műveltségi területek közötti összefüggések felfedeztetése, valamint a diákok kreatív, önálló gondolkodásra ösztönzése.

A körzeti szakaszon írásbeli feladatsort kellett elvégezni, valamint a egy csapatbemutatkozó plakátot kellett bemutatni. Minden csapat felkészülve érkezett, a gyerekek kreatív munkákat mutattak be, valamint nagyon jól teljesítettek az írásbeli feladatok megoldás során.

Harmadik osztályosok közül a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceum SZEMESEK csapata (csapat tagjai: Costin Ádám, Dálnoki Gyopár, Török Evelin - felkészítő pedagógus: Kelemen Aranka), a negyedikesek közül pedig a sepsikőröspataki Kálnoky Ludmilla Általános Iskola CSILLAG-ÁSZOK csapata (Asztalos Robert, Bálint Balázs, László Adrienn - felkészítő pedagógus: Korodi Emese Tünde) jutott a döntőbe.

 

 

 


2016. március 18.

KŐRÖSI CSOMA SÁNDOR ANYANYELVI VETÉLKEDŐ

- körzeti szakasz -


A Mikes Kelemen Elméleti Líceum IV. osztályos tanítói rendezték meg a Kőrösi Csoma Sándor Anyanyelvi Verseny körzeti szakaszát. A vetélkedőn a Mikes-körzetben 33 negyedikes gyerek tette próbára az anyanyelvi és irodalmi ismereteit.

A Kőrösi Csoma Sándor Anyanyelvi Verseny versenyszabályzata szerint a verseny célja a diákok anyanyelvi és irodalmi műveltségének gyarapítása. A vetélkedő elvárásrendszerében alapvető követelmény a korosztálynak megfelelő anyanyelvi műveltség, kreativitás, beszédkészség és a magyar irodalomban, történelemben való tájékozottság. A nyelvi kérdések, feladatok kötődhetnek a verseny helyszínéhez, illetve valamely időszerű irodalmi, történelmi évfordulóhoz, de ez a tematika nem igényel kötelező bibliográfia alapján történő, külön felkészülést, hanem az anyanyelvi műveltséget mérő játékok, feladatok helyes megoldásából kerekedik ki. Az idei feladatsor a „Víz” témakörhöz kapcsolódott.

A IV. osztályosok a Napsugár gyermeklap lapszámában közölt Szólj, szám anyanyelvi feladatok megoldásával gyűjthettek pontszámot, illetve a körzeti szakaszon elért pontszámok alapján az első csapat résztvesz a megyei fordulón.

A körzeti szakaszon első díjat nyert AZ ÁGYÚ csapat, a megyei szakaszon ők vehetnek részt. A csapat tagjai a Mikes Kelemen Elméleti Líceum IV. B osztály tanulói - felkészítő pedagógus: Kákay Csilla. Gratulálunk! Sok sikert kívánunk!

 

 

 


2016. március 4.

KÁNYÁDI SÁNDOR SZAVALÓVERSENY és VIDÁM VERSEK VERSMONDÓ VERSENYE

KÖRZETI SZAKASZ

 

A Mikes Kelemen Elméleti Líceumban került megszervezésre az elemi osztályos tanulók versmondó versenyének körzeti szakaszára. A rendezvény célja: az irodalmi és esztétikai értékek népszerűsítése az elemi osztályos tanulók körében; ifjú tehetségek felfedezése és ápolása; a figyelem felkeltése a vers kulturális és irodalmi értéke iránt.

A gyerekek egy Kányádi Sándor, László Noémi, illetve Kovács András–Ferenc vers előadásával és/vagy egy szabadon választott vidám versel készültek. A Kányádi Sándor szavalóversenyen 55 gyerek vett részt, vidám verset pedig 42 gyerek mondott. A zsűri a díjak odaítélésekor nagy hangsúlyt fektetett a tiszta, helyes beszédre, előadásmódra, a levegővel való helyes gazdálkodásra, szöveghűségre. Fontos szempont volt a gyerek személyiségéhez, korához illő vers választása is.

A vetélkedők végén a gyerekek oklevelet, könyvjelzőt és az ábécé betűivel feliratozott csokit kapott ajándékba.

 

A Mikes Kelemen Elméleti Líceumból részt vesznek megyei szakaszon:

 

KÁNYÁDI SÁNDOR SZAVALÓVERSENY


II. osztály: SZABÓ EDWARD - felkészítő: FORRÓ VIOLA
III. osztály: VEREBICS ANNA - felkészítő: DALI JUDIT
IV. osztály: OLTEANU TAMÁS - felkészítő: KATÓ ZSUZSANNA

 

VIDÁM VERSEK VERSMONDÓ VERSENYE


I. osztály: SALAMON TÍMEA - felkészítő: FEHÉR KATALIN
II. osztály: TÉGLÁS EDE - felkészítő: FORRÓ VIOL

 

 


2016. február 19.

Sízzünk egy jó célért!

A sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceum és a Gyermekek Palotája a Natura Schola Egyesülettel közösen szervezte meg Homoródfürdőn már nyolcadik alkalommal a vakációs sítábort.

Idén ötven gyerek vett részt a két különböző korcsoportnak szervezett programban, amelynek céljai közt szerepel a téli sportok iránti igény kialakítása, a mozgásra és egészséges életmódra nevelés. 

A második-negyedik osztályos tanulók a sízés örömeibe nyertek betekintést, kitartó szorgalommal gyakorolták a lesiklást. A gimnazisták és a líceumba járó diákok nagy része inkább a hódeszkázást részesítette előnyben, de itt is akadtak szép számban, akik a sízés mellett kitartottak. Az idő kedvezett a résztvevőknek, a sípálya is megfelelt a sízők igényeinek. 

A nagy diákok nyári öltözékben siklottak le a pályán, ezzel az akcióval a globális felmelegedésre hívták fel a figyelmet. Fontosnak tartják figyelni a környezetszennyezés okozta káros hatásokra, céljuk széles körben népszerűsíteni a téli sportokat, a mozgást a természetben, a természet és környezetünk védelmét.  

A kivilágított pályán esti sízésre is sor került, valamint a hógolyócsata is óriási élményt nyújtott. A résztvevők élményekben gazdagon, feltöltődve, napbarnított arccal érkeztek haza.

Barabás Andrea

 

 

 


2016. január 28.

A jégen is áll a bál

 

A IV. A osztály farsangi mulatságot rendezett a Királypingvinek jégpályán. A résztvevők korcsolyával felszerelkezve érkeztek. Az elején bemelegítésként korcsolyáztak pár kört, majd a jelmezek bemutakozása következett. A hagyományos jelmezek mellett mesefigurák, filmszereplők vonultak fel.

A gyerekek a farsangi szokásokról is tartottak egy rövid bemutatót. A gyerekek, szülők csapatokat alkotva ügyességi vetékedőn vettek részt. A farsangi evés-ivás sem maradhatott el. Az asztal roskadozott a sok fánk, palacsinta, süti és forró tea alatt.

Annak ellenére, hogy hideg volt, mindenki jól érezte magát.

Duka Máté, IV. A osztály

A mulatságról tudósítást a Székely Hírmondó Cseperedő rovatában is olvashat: http://www.hirmondo.ro/web/index.php/cseperedo/74507-jgen.html

 

Még több képért látogassa meg facebook oldalunkat.

 

 


2015. december 16.

Karácsonyi vásár

 

A téli vakáció előtti utolsó szerdán idén is sor került az immár hagyományossá vált karácsonyi kézműves vásárra.

 

 

 


2015. december 3.

Az 1.C-sek mikulásváró ünnepsége

 

2015. december 3-án az 1.c-sek lelkes közössége előadta  Kassai Csilla „A Mikulás sapkája” című verses meséjét. Időben elvégeztük az előkészületeket: óriás ilusztrációt készítettünk az állatok karácsonyáról, mikulásvirágokkal díszített betűkkel feírtuk az előadás mottóját, meghívókat készítettünk a szülőknek és nem utolsó sorban megtanultuk szépen előadni a verses mese szövegét és a dalokat. Műsorunknak nagy sikere volt: mindenki érezte, hogy közös, jókedvű, kitartó munkával örömet lehet szerezni másoknak és magunknak is.

Fehér Katalin, tanítónő

 

 

 


2015. október 5.

Nevelés Napja a Mikesben

A Mikes Kelemen Elméleti Líceum nevelési programok széles skálájával tette színesebbé a Nevelés Nemzetközi Napját. Egyik érdekes, változatos tevékenység a „minitáncház” szervezése volt, Tőkés Zsolt és Tőkés Edit vezetésével. A táncoktatás és a népi hagyományok ápolása mindig fontos szerepet kapott a nevelési tevékenységek tervezése során.

A Gyermekek Palotájával közös szervezésben került sor az elemi osztályos tanulók közlekedési ismereteinek bővítésére. A gyerekek a biztonságos kerékpározást gyakorolták az udvaron kialakított kis városrészben. A zajló „forgalomban” szükség volt a közlekedési táblák ismeretére, a működő jelzőlámpa jelzéseinek betartására. Kis „rendőr bácsik”, gyalogosok, kerékpárosok, rollerrel közlekedők alakították nyüzsgő várossá az iskolaudvart.

A környezetvédelmi és környezetismereti feladatok sem hiányoztak a tevékenységek színes palettájáról, az őszi táj szépségeit megelevenítő több mint 200 alkotás kiállítására is sor került.

Az alternatív tanulásszervezési tevékenységek különleges légkörrel rendelkeznek, így a gyerekek szívesen járnak iskolába, s örömmel vesznek részt ezeken a foglalkozásokon. A gyerekek számára fontos az újszerűség, hogy kiléphetnek a mindennapok rutinjából. A tevékenységek nagy jelentősége abban rejlik, hogy lehetőséget adnak a korszerű tanulásszervezés elveinek és módszereinek alkotó szellemű alkalmazására, a problémamegoldás, a kreatív viszonyulás, az önálló tanulást kívánó tanítási módszerek és stratégiák megvalósítására.

Barabás Andrea

 

Mini táncház:

 

 

Biztonságos rollerezés és biciklizés tanulása:

 

 

 Őszi kiállítás:

 

 


 2015. szeptember 20.

Találkozás az ősszel

Több évtizedes hagyománya van már a Mikes Kelemen Líceumban annak, hogy az elemi osztályos tanulók a tanítók kíséretében a tanév első napjaiban tevékenységeiket kiviszik a természetbe. A környezettudatos magatartás, a környezetért felelős életvitel kialakításában nagy szerepet játszik az iskolai oktatás-nevelés, minden tanító nagy hangsúlyt fektet erre.

Az őszi témakört megfigyeléssel kezdik,  sor kerül az előzetes ismeretek rendszerezésére. Az intézményben zajló oktató-nevelő folyamatnak kiemelkedő célja a  tapasztalatszerzés, egyéni és csoportos élményszerzés, együttműködés fejlesztése. Az osztálytermeken kívül szervezett programok változatossá, érdekessé teszik a gyerekek számára a tanulási tevékenységet. Az őszi természet megfigyelése a közeli erdőben, őszi termések gyűjtése, élőlények megfigyelése, az erdei kirándulás szabályainak betartása mellett a nagyobbak a látóhatár vonalát fedezik fel, valamint iránytű segítségével való tájékozódás rejtelmeibe is betekintést nyerhetnek.

 

 

 


 2015. szeptember 18.

Diáknak lenni jó

Izgalomtól kipirult arcok, tágra nyílt szempárok, pöttömnyi apróságok szorongatják anyuka, apuka kezét első nap az iskolaudvaron. A gyerekeket kísérő szülők napjai sem aggodalommentesek, hiszen ebben az állandóan változó, bizonytalan világba nehéz szívvel engedik el féltve nevelgetett kincsüket. Talán még a bizalmat sugárzó pedagógusok lelkében sincs nagy nyugalom, hiszen ők is izgatottan, kissé kétkedően kezdik a tanévet. Mindenki szívében ott lapul valami kis nyugtalanság, amikor belép szeptemberben az iskola udvarára.

Mosolygó tanító néni fogadja az aggódó szülőket, akik rábízzák gyerekük felügyeletét, nevelgetését, tanítását. Mert a jó pedagógus mindig tudja, hogy az állandóan változó világban egy biztos pontot képvisel, függetlenül változó tantervektől, változó tanévszerkezettől: számára a legfontosabbak a gyerekek.

Sok izgalmat, érdekességet rejtenek a titokzatos falak. Szülők megnyugtatására: a sok változás jót is hoz: az új szemléletű tanítást-tanulást kívánja megvalósítani, modern pedagógiai szemléletmódot és kompetenciaalapú tanítási stratégiát képvisel, ahol a gyermek aktív résztvevője a tanulási folyamatnak. A tanítás-tanulás szervezése játékos formában, a tanulói közreműködésre építve, az érdeklődés felkeltésére, a problémák felvetésére, a megoldáskeresésre, és a tanulói képességek fejlesztését szolgáló ismeretek elsajátítására irányul.

S itt van a sok jó pedagógus, aki bátorítani képes, aki megbecsüli a gyermeket úgy, ahogy van, bizalmat mutat a gyermekkel szemben és ezáltal önbizalmat ad, hisz a gyermek képességeiben, elnyeri a bizalmát, és erősíti az öntudatot, elismerést mutat a jó teljesítmény vagy az őszinte igyekvés esetében, a gyermek fejlődését segíti, a gyerek érdeklődési területeit abból a szempontból értékeli, hogy a tanulás folyamatát, az előrehaladást gyorsítsa.

Az előkészítő osztályba induló apróságok tágra nyílt szemmel tekintgetnek körbe a számukra új világban. Kedves osztálytermek várják érkezésüket, amit tanítóik odaadással díszítgettek, szépítgettek, hogy otthonos, kellemes környezetben teljenek majd az iskolai napok. Mert valójában jó iskolásnak lenni, ezt mindannyian megtapasztalják, szülők, gyerekek.

Barabás Andrea tanítónő, Mikes Kelemen Líceum

Forrás:  Székely Hírmondó, 2015. szeptember 18.

 

 

 

A 2012/2013-as tanévben a Mikes Kelemen Líceum elemi osztályainak tanítói:

 

 Tevékenységek

 

   2012 - 2013 tanév

 


Tevékenységeink


Az osztályban

Adventi koszorú készítés

Karácsonyi készülődés a Guzsalyasban

Kenyérgyár látogatás

Farsang

Iskola másképp hét tevékenységeiből

Húsvétra készülődve

Környezetvédelem szemétgyűjtés

Anyák napi szereplés

A legsportosabb osztály - verseny

Bikfalvi tábor 2012

 

 

 

   2011 - 2012 tanév

 

Versenyfelhívás

 A verseny címe: Háromszéken öko-szemmel
A verseny meghirdetője: a Mikes Kelemen Líceum tanítói közössége -Sepsiszentgyörgy
A verseny célja: Célunk, hogy a gyerekek ismerjék meg és tanulják meg becsülni vidékük értékeit, a saját közvetlen környezetükben született kiemelkedő  személyiségek tevékenységét, munkásságát, legyenek tájékozottabbak a földrajzi nevezetességeik, helyi érdekességek, településük történelmében, és a  mindennapi életben,saját maguk fedezzék fel és tegyék mások számára is ismertté a településüket körülvevő világot, a valóságot és mesét, amelyben élnek. Becsüljék és ápolják anyanyelvünket, fordítsanak gondot a kulturált nyelvi kifejezésre, választékos kifejezések használatára.
    E program kiváló lehetőség  arra, hogy ápolják hagyományaikat, a népi kultúrát, őrizzék ezeket a hagyományokat és legyenek képesek azok továbbadására, vigyázzanak az őket körülvevő természeti ritkaságokra,  ugyanakkor legyenek nyitottak  a különböző szokások, életmódok iránt: legyenek képesek a másság elfogadására, valamint másokkal is megismertessék azt a világot, amiben élnek.
 
Fontos, hogy a legfélreesőbb település is részt vegyen, mert ezáltal fel tudjuk hívni a figyelmet olyan helyekre, nevezetességekre, látványosságokra, környezetvédelmi problémákra, amiről másképpen tudomást sem szerzünk.
Az irányító pedagógus igazolást kap a versenyen való részvételért.
A jelentkezés és a részvétel feltételei
Csapatverseny-4 gyerek (7 és 11 év közti) és 1 felnőtt alkotja a csapatot(lehet szülő vagy pedagógus)
A verseny 1. fordulója: e-mailben beküldeni a mellékelt témákat a következő időpontokig.
1.-(benevezés): fényképes vagy rajzos bemutatkozás-csapatnév és csapatjelkép/címer, rövid leírás a csapattagokról(nevek, helység, iskola, irányító pedagógus neve)-határidő: november 25.
2. Védett növények és állatok a településed környékén: december 22
  3. Madárlesen, Hogyan védjük a madarakat?-határidő: január 3o.
 4. Turisztikai látványosságok, műemlékek, emlékművek, nevezetes épületek (esetleg legendák, a település nevének története)-határidő: február 25.
5.Egészséges táplálkozás (ajánlatok, receptek,  az elkészítés dokumentálása fényképekkel)-határidő: március 2o.
                     
 A győztes csapatok a megyei versenyen vesznek részt,  amire  2011. április első hetében kerül sor.
A 2. fordulót,  a megyei versenyt, a Mikes Kelemen Líceum tanítói közössége bonyolítja le.
A megyei döntő szervezője és helyszíne.
Balogh Andrea-Mikes Kelemen Líceum-Sepsiszentgyörgy
 Nevezési díj:  nincs nevezési díj
A nevezés módja, határideje (levélcím, e-mail cím):
A balogh_tanci@yahoo.com e-mailcímre kell elküldeni 2o11. november 25-ig
A továbbjutás feltétele, a továbbjutottak értesítésének módja az egyes fordulókból:
A beküldött leírások ne haladják meg a 3 oldalt.(12 betűméret, 1,5 sorköz) A kreatív összeállítás, eredeti megfogalmazás, eredetiség, fényképek, rajzok csatolása előnyt élveznek az elbírálás során. A helyesírás, esztétikai kinézet is nagyon fontos.
Az összes témából a továbbjutóknak egy prezentációt(ppt, pps-max. 15 slide ) kell összeállítani, amit a megyei versenyen a csapatnak be kell mutatni a díszmeghívottak előtt, akik a zsűrit is alkotják. Ennek tartalmaznia kell a csapat bemutatkozását, a csapatnevet, helységet, iskolát, az irányító pedagógus nevét, valamint a csapatmunkát dokumentáló fényképeket, a munka folyamán felmerülő problémákat és sikereket, a kijelölt témák rövid összfoglalóját. 
Az eredmények közzétételének módja:
A továbbjutó csapatok telefonon és/vagy e-mailben kapnak értesítést.
 
A nyertes alkotások egy kiadványban is megjelennek ”Háromszéken öko-szemmel” címen 
Díjazás:
A csapatversenyben az első 3 csapat  könyv/tárgyjutalomban részesül.
A szervező elérhetősége:
Balogh Andrea-Mikes Kelemen Líceum-Sepsiszentgyörgy
balogh_tanci@yahoo.com
tel.0745155710
           
Bármilyen felmerülő kérdésre szívesen válaszolunk! Jó munkát!
 

 

 

   2009 - 2010 tanév

 

9 csatolt állomány / 9 attachments
Méret /Size
 Osztály / Class
Karácsonyi díszek - Handicraft Christmas Decorations (pps) 5.17 MB                                            
Advent - Advent (pps) 6.40 MB 
Gyertya karácsonyra - Candles for Christmas (pps)
 3.54 MB 
Kürtőskalács, a mi specialitásunk -  Kürtőskalács, our speciality  (pps) 7.47 MB 
Készül a kürtőskalács - Preparing Kürtőskalács  (pps) 3.92 MB 
Mézeskalács - Gingerbread  (pps) 33.2 MB 
Nemezelés - Felting  (pps) 4.98 MB 
NEW:  Sítábor 2010  (pps) 19.2 MB 
NEW:  Sítábor 2010  (pptx) 5.19 MB