2019/2020-as tanév

"A matematika bizonyos tekintetben mindig is az összekötő kapocs szerepét játszotta a különböző tudományok, valamint a tudomány és a művészet között. Meggyőződésem, hogy e tekintetben a matematikára a jövőben még fokozottabb szerep hárul."

Rényi Alfréd

 

 

 2020. május 22.


Sajtófigyelő

A Varga Csilla tanárnővel készült alábbi interjú a Székely Hírmondó Cseperedő rovatában jelent meg 2020. május 22-én, a rovat szakmákat bemutató sorozatban (a cikk szerzője Némethi Katalin):

 

Gyerekek tanítója, a logika fejlesztője

2020.05.22

 

 

A szakmákat bemutató sorozatunkban Varga Csilla, a Mikes Kelemen Líceum matematika tanára mesél arról, hogy milyen körülmények játszódtak közre abban, hogy ezt a hivatást választotta.

 

Pályaválasztásában a szülői példakép meghatározó szerepet játszott, édesanyja tanítónő volt. A matematika iránti elkötelezettségét Kürthy Katalinnak, általános iskolai tanárnőjének köszönheti.

– Nagy szakmai tudással és jó pedagógiai érzékkel vezetett be a matematika rejtelmeibe, biztos alapokat teremtve, amelyekre a líceumi évek alatt Lázár Irén igazgató-tanárnő segítségével már könnyen lehetett építkezni. Pedagógusként példaképemnek tekintem középiskolai osztályfőnökömet, Fey Lászlót, akinek szakmai elhivatottsága, embersége, tanítványai iránti törődése csakis a legmagasabb fokú jelzőkkel illethetők. Líceumi tanulmányaim alatt nagyon megszerettem a francia nyelvet, így a pályaválasztásnál az is felmerült, hogy nyelvtanár leszek, de be kellett látnom, hogy a matematika mélyebb gyökereket eresztett bennem. Így aztán a Babeș-Bolyai Tudományegyetem matematikatanári szakát választottam, ahol 1984-ben diplomáztam – mesélte Varga Csilla.

Diákjaitól következetességet vár el, a büntetés helyett inkább jutalmazással ösztönzi őket.

– Igyekszem értékelni minden apró eredményt. Próbálom azt megértetni a diákjaimmal, hogy a tudás időtálló érték, amit nem vehet el tőlük senki. Arra törekszem, hogy ne csak átadjam nekik az ismereteket, hanem velük fedeztessem fel az összefüggéseket, mert akkor sokkal jobban megjegyzik azokat. A mai világban nagyon fontos szerepe van a kreativitásnak, a különböző képességek kialakításának és fejlesztésének, amihez a matematikai és logikai készségek elengedhetetlenek. A Maturandusok 2009-es évkönyvében jelent meg a „Mi van a batyuban?” útravalónak szánt írásom, amiben a következőket csomagoltam fel a ballagók tarisznyájába: kíváncsiság, felfedező kedv, szorgalom, kitartás, küzdeni akarás, újrakezdés képessége, tisztelet minden és mindenki iránt, alázat, bölcsesség, felelősségtudat, hivatástudat, bizalom, elfogadás és ami a legfontosabb: szeretet – saját maguk és mások iránt egyaránt. Ezekre az értékekre hívom fel most is diákjaim figyelmét. Megszívlelendő Antoine de Saint-Éxupery tanácsa is: „Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan” – fejtette ki.

Elhivatott pedagógusként úgy véli, hogy tanárként értéket teremt, aminek az árát nem pénzben, hanem tudásban mérik.

– A tanítás során a pedagógus maga is tanul, diákjaitól, kollégáitól és ha hivatásként tekint a munkájára, akkor az mindig színes, mozgalmas lesz. A szakmám negatívumként értékelem azt, hogy a jelenlegi tanügyi rendszerben a zsúfolt tananyag, a vizsgakövetelmények miatt nem jut elegendő idő a diákok kreativitásának fejlesztésére, játékos tanulásra. De van számtalan apró öröm: „köszönöm a segítséget, most már megértettem a feladatot”, egy kedves szó, köszönet a szülők, kollégák részéről. Igazi energiabomba, ha egy-egy tehetséges diák sikereket ér el rangos versenyeken, vagy ha volt tanítványaimat kollégaként üdvözölhetem. Feltöltődni kellemes baráti társaságban szoktam, jó kikapcsolódás az olvasás, zenehallgatás, kertészkedés – mesélte.

Beszélgetésünk során megkerülhetetlen téma volt az online oktatás is, mely meglátása szerint nagyon megterhelő úgy a diák, a tanár, mint a szülő számára.

– Sokkal több időt kell az „elektromos kütyük” előtt tölteni és személyes kapcsolat hiányában nem is olyan hatékony a magyarázat. Én nem is nevezném oktatásnak, inkább csak egyfajta kapcsolattartásnak, hogy a diákok ne szakadjanak el teljesen a tanulástól. Ha a tanárok és diákok fel lennének készítve az online oktatásra és az ennek megfelelő eszközök is mindenkinek a rendelkezésére állnának, akkor sem válthatná fel az online képzés a hagyományos oktatást, legfentebb kiegészíthetné azt. A személyes kapcsolatokra még ebben az áldatlan, vírusos helyzetben is nagy szükség van – szögezte le.

Forrás: Székely Hírmondó

 

 

 

 2020. április 17.


Sajtófigyelő

A Székely Hírmondó 2020. április 17-i számában beszámoló jelent meg iskolánk rendkívül tehetséges hetedik osztályos tanulójáról, Bereczki Balázsról, a matematika iránti szeretetéről, illetve a matematika versenyekre való felkészüléséről Mester Gizella tanárnő vezetésével (a cikk szerzője Némethi Katalin):

 

A számok világában

2020.04.17 

 

Bereczki Balázs számára a matematika igazi kihívás: ha jól dolgozik, és a végén kijön az eredmény, az örömmel tölti el. A Mikes Kelemen Líceum hetedik osztályos diákja, Mester Gizella tanítványa rutinos versenyzőnek számít, több matematikaversenyen díjazták.

Balázs szerény, szorgalmas diák, a legbüszkébb egy még harmadik osztályban elért eredményére.
– Akkor kijutottam a Zrínyi Ilona Matematikaverseny országos fordulójára, és az eredmény miatt kezdtem el komolyabban venni a matekot. Azóta még háromszor vettem részt a Zrínyi országos döntőjén, tavaly a Nemzetközi Magyar Matematika Versenyen is jelen voltam, továbbjutottam a Csillagszerző országos fordulójára, ahol dicséretet értem el – magyarázta a diák.

– Harmadik éve vagyok tanára, s ez idő alatt alkalmam volt tapasztalni, hogy Balázs született matematikai adottságokkal és kevésbé szokványos gondolkodással rendelkezik. Nemcsak tanórákon bizonyított őszinte érdeklődést a matematika iránt, hanem szabadidejében is szorgalmasan teszi a dolgát, tanul, versenyekre készül. Egy tehetséges, sokoldalú, komoly diák – mondta Mester Gizella.
Az eredmények mögött sok gyakorlás, kitartó és következetes munka áll.

– A versenyekre való felkészülés rengeteg plusz munkát igényel, hiszen az iskolai tananyagot messze meghaladó ismeretek szükségesek. Ezt csak jó időbeosztással, rendezett gondolatokkal rendelkező diák tudja megvalósítani. Éppen ezért nagy eredményeket azok a diákok tudnak elérni, akik késztetést, szeretetet éreznek a tantárgy iránt. Minden verseny előtt azt szoktam mondani a diákjaimnak, hogy nem az a fontos, hogy milyen eredménnyel térnek haza, hiszen már az nagy dolog és öröm, hogy együtt dolgozhattunk és elmélkedhettünk egy-egy nehéz feladat megoldásán, és a részvételük már önmagában sikernek számít – tette hozzá.

A pedagógus szerint ahhoz, hogy egy diák érdeklődéssel forduljon a matematika iránt, szükségszerű mind a szülő, mind a tanár részéről egy egészséges lelkesítés és megértő figyelem.

– A diákok részéről a matematika iránti érdeklődés hátterében nagyon sok környezeti tényező együttese áll. A tanár szerepe az, hogy megszerettesse a tantárgyat a diákokkal, és segítsen a felzárkózásban mindenkinek, megmutatva, hogyan lehet könnyebben megérteni ezt a tantárgyat. A matematika sokkal fontosabb annál, mint ahogyan az utóbbi években sokan képzelik, és sokkal nagyobb hatással van az életünkre is, mint azt hinnénk. A matematika az a tantárgy, mely megtanítja a gyereket koncentrálni és gondolkodni – véli a pedagógus.

Balázs a szabadidejében filmeket néz, sportol, olvas. A matematika mellett az anyanyelv és a fizika is érdekli. Az idei tanévben az Öveges József Fizikaversenyen továbbjutott a 2. fordulóba. A siker számára a befektetett munka elismerését jelenti.

– A siker számomra azt jelenti, hogy megérte dolgozni. Hogyha sikerül továbbjutnom egy versenyen, akkor a következő forduló mindig más városban van, ahol új emberekkel találkozhatok, és új tapasztalatokat gyűjthetek. Ha kudarc ér, az csak arra buzdít, hogy a következő versenyekre többet készüljek, és jobban koncentráljak – mondta Balázs.

– A tanárnak a tehetséges diákok kihívást jelentenek, de egyben elégtételt és örömet nyújtanak. A kutatók szerint a versenyeken való részvétellel a tehetségek kihozzák magukból a maximumot, az eredmények pedig megerősítik őket. Sajnos, a matematikában jó eredmények elérése az utóbbi években egyre nehezebb, hogy miért, azt itt most nem szeretném részletezni. Éppen ezért sokszor meg kell küzdeni a gyerekeknek a vesztés élményével is, és itt számít az, hogy melyik gyerek hogyan tud talpra állni, ha veszített. Ilyenkor nagyon sajnálom őket, és szoktam magamban mondogatni, hogy nem éri meg a verseny a gyerekek szomorúságát. Persze vannak diákok, akik ha veszítenek, tanulnak az adott helyzetből, és továbbfejlődnek. Tehát a versenyek lehetnek ösztönző vagy akár önbizalom-romboló hatással is a gyerekekre. Ezért nem szoktam őket erőltetni, hagyom, hogy minden gyerek maga döntse el, mi számára a jó – mondta a matektanár.

Forrás: Székely Hírmondó

 

 

 

 2020. március 13.


Informatika tantárgyverseny, megyei szakasz

 

Az informatika tantárgyverseny 2020. március 9-én megrendezett megyei szakaszán az alábbi diákjaink értek el helyezést:

 

Mihály Huba Edvin, XII. A osztály - II. hely (felkészítő tanára: Erdőközi Enikő Anna)

Simó-Nagy Ábel, XI. A osztály - II. hely (felkészítő tanára: Simon Ilona)

Péter Apor, IX. A osztály - dicséret (felkészítő tanára: Erdőközi Enikő Anna)

 

Gratulálunk!

 

 

 

 2020. március 13.


Zrínyi Ilona Matematikaverseny, megyei forduló

A Zrínyi Ilona Matematikaverseny megyei fordulója február 21-én zajlott, a díjkiosztó ünnepségre március 11-én került volna sor, ami sajnos elmaradt a koronavírus terjedésével kapcsolatos korlátozó intézkedések miatt. A díjazott tanulók és pedagógusok egy későbbi időpontban vehetik át az őket megillető jutalmakat.

A versenyt II.-XII. osztályos tanulók számára szervezik. Az egyéni versenyben az általános iskolai kategóriában az első 20 diákot, a líceumi kategóriában az első 10 tanulót díjaztuk.

 

Iskolánkból a következő diákok és tanárok részesülnek jutalomban:

 

1. Bereczki Balázs, VII.B, II. díj (felkészítő tanára: Mester Gizella)

2. Filip Dorka, IX.B, II. díj (felkészítő tanára: Máthé Attila-István)

3. Simó-Nagy Ábel, XI.A, II. díj (felkészítő tanára: Máthé Attila-István)

4. Mihály Hanna-Andrea, VIII.B, Dicséret (4. hely) (felkészítő tanára: Máthé Attila-István)

5. Pieldner Ádám, VII.B, Dicséret (5. hely) (felkészítő tanára: Mester Gizella)

6. Mihály Huba Edvin, XII.A, Dicséret (5. hely) (felkészítő tanára: Erdőközi Enikő Anna)

7. Vlăsceanu Alex, VI.A, Dicséret (6. hely) (felkészítő tanára: Váncsa Dóra)

8. Péter Apor, IX.A, Dicséret (6. hely) (felkészítő tanára: Máthé Attila-István)

9. Kondrát Andrea, XI.B, Dicséret (7. hely) (felkészítő tanára: Máthé Attila-István)

10. Fazakas Lehel, XII.B, Dicséret (7. hely) (felkészítő tanára: Simon Ilona)

11. Tóth Máté, XII.B, Dicséret (8. hely) (felkészítő tanára: Simon Ilona)

12. Terza Árpád Hunor, X.A, Dicséret (8. hely) (felkészítő tanára: Babos László)

13. Téglás Ede, VI.B, Dicséret (10. hely) (felkészítő tanára: Váncsa Dóra)

14. Bokor Kriszta-Ildikó, V.B, Dicséret (11. hely) (felkészítő tanára: Varga Csilla)

15. Szabó Edward, VI.B, Dicséret (14. hely) (felkészítő tanára: Váncsa Dóra)

16. Szőcs-Torma Márton, VIII.B, Dicséret (14. hely) (felkészítő tanára: Máthé Attila-István)

17. Kajcsa Ákos, VIII.A, Dicséret (16. hely) (felkészítő tanára: Mester Gizella)

18. Köntés Csanád Ákos, II.B, Dicséret (17. hely) (felkészítő tanítója: Dali Judit Zsuzsanna)

19. Fejér Petra Amanda, V.C, Dicséret (19. hely) (felkészítő tanára: Varga Csilla)

20. Váncsa Nóra,VII.A, Dicséret (19. hely) (felkészítő tanára: Máthé Attila-István)

21. Bajcsi Bernadett, II.C, Dicséret (19. hely) (felkészítő tanítója: Galaczi Olga)

22. Tankó Tímea, II.A, Dicséret (20. hely) (felkészítő tanítója: Kelemen Aranka)

 

A csapatversenyben a Mikes Kelemen Elméleti Líceumból 2. helyezést ért el a VI. osztályosok csapata, melynek tagjai: Vlăsceanu Alex (VI.A), Téglás Ede (VI.B) és Szabó Edward (VI.B).

 

Díjazott pedagógusok: Mester Gizella tanárnő és Máthé Attila-István tanár úr.

 

 

 

Gratulálunk a díjazott tanulóknak, pedagógusoknak és köszönjük minden kollégának az eredményes felkészítést!

 

Az összversenyző létszám a Mikes Kelemen Elméleti Líceumból:

2- 4. osztály: 67 tanuló

5- 8. osztály: 62 tanuló

9-12. osztály: 58 tanuló

azaz összesen: 187 tanuló

 

 

 

 2020. március 9.


CSILLAGSZERZŐ MATEMATIKAVERSENY

 

A Csillagszerző Matematikaverseny egy háromfordulós verseny, melyet 2011 óta szerveznek meg az 5-8 osztályos tanulók számára. Az első, levelezős fordulóban október-február időszakban négy feladatsort kell megoldani. A legeredményesebb feladatmegoldók részt vesznek a megyei döntőn, majd a megyei legjobbak továbbjutnak az országos szakaszra.

Iskolánkból 15 tanuló nevezett be a versenybe.

 

A megyei döntőre március 6-án került sor a kézdivásárhelyi Petőfi Sándor Általános Iskolában, melyen iskolánkból 12 tanuló vett részt: 4 ötödikes, 1 hatodikos, 3 hetedikes és 4 nyolcadikos, közülük az alábbi tanulókat díjazták:

 

 

 

Az országos forduló

május 22 – 24 között kerül megrendezésre Nagyváradon (BÍZZUNK BENNE!),

az Ady Endre Líceumban, amelyen

Bereczki Balázs, VII.B osztályos tanuló

képviseli a Mikes Kelemen Elméleti Líceumot.

 

 

 

 2020. február 24.


Informatika tantárgyverseny, helyi szakasz

2020. február 21-én az informatika tantágyverseny körzeti szakaszán 12 tanulónk kvalifikált pontszámával a  verseny megyei fordulójára (forrás: https://isj.educv.ro/content/14290/Olimpiada-de-Informatică-Etapa-zonală-21-februarie-2020REZULTATE):

 

 

 2020. február 16.


III. Országos Magyar Matematika Olimpia (OMMO), országos szakasz

A 2020. február 11-16. között Déván megrendezett Országos Magyar Matematika Olimpián a következő tanulók képviselték iskolánkat:

Bereczki Balázs, Pieldner Ádám, Filip Dorka és Simó-Nagy Ábel.

 

Közülük kimagasló eredményeket értek el:

 

Simó-Nagy Ábel, XI.A osztály,

minisztériumi II. díj
és a versenybizottság I. díja

(felkészítő tanára: Máthé Attila-István);


Pieldner Ádám, VII.B osztály,

dicséret

(minisztériumi és versenybizottsági),

(felkészítő tanára: Mester Gizella).

 

A díjazott tanulók részt vesznek a Nemzetközi Magyar Matematikaversenyen, melyet a líceumi tanulók részére Zalaegerszegen (Magyarország) szerveznek meg 2020. március 18-22. között, míg az általános iskolások számára Komáromban (Szlovákia) kerül megrendezésre 2020. május 7-10. között.

 

Gratulálunk és sok sikert kívánunk a nemzetközi megmérettetésen!

 

 

A versenyeredményekről a Székely Hírmondóban jelent meg tudósítás:

https://www.hirmondo.ro/…/cseperedo/haromszeki-dijazottak-3/

 

 

 2020. február 13.


OMMO, megyei szakasz

 

Az Országos Magyar Matematika Olimpia 2020. január 18-án lezajlott megyei szakaszán iskolánkból az alábbi tanulókat díjazták:

 

Továbbjutottak az országos szakaszra, melyet Déván szerveznek meg 2020. február 13-16. között:

 

Bereczki Balázs, Pieldner Ádám, Simó-Nagy Ábel, Filip Dorka és Téglás Ede.

 

Gratulálunk a díjazott tanulóknak és köszönjük tanáraiknak az eredményes felkészítést!

 

 

 2020. február 12.


Gyöngyök és gyémántok műveltségi vetélkedő

A „Gyöngyök és gyémántok Árpád örökében” műveltségi vetélkedő döntőjén, melyet Szegeden szerveztek meg 2019. december 14-én a Mikes Kelemen Elméleti Líceumot a Jelen Viktória, Molnár Réka-Katalin, VII.A és Pap Ede-Balázs, Török Alfonz-Konrád, VII.C osztályos tanulók alkotta „Magyar tulipán” nevű csapat képviselte.

A döntőre való felkészülés során két forduló versenyfeladatait kellett megoldani: megismerkedni az Árpád-kori szentek életével, egyikükről portrét festeni. Egy történelmi zarándokfüzetet kellett készíteni, melyben helyet kapott egy képes útvonalterv, a zarándokút állomásait megjelenítő térképpel, ismert gyógynövényeket bemutató herbárium és egy ritmikus prózában megírt régi szövegemlék. Meg kellett ismerkedni a Szent korona hányatott életútjával, kisfilmet kellett készíteni az István a király rockopera történetéről, a döntőn el is kellett énekelni egy dalt belőle. A művészeti feladat keretén belül az Árpád-kori templomokról tanultakról kellett számot adniuk a versenyzőkek, ugyanakkor kézműves feladatokban is jeleskedtek. A döntő megmérettetésen lovagi virtustáncot (páros, botos táncot) mutatott be minden csapat, mely versenyszámban a Mikes csapata bizonyult a legjobbnak. Az egész napos vetélkedés során a „Magyar tulipán” derekasan küzdött, végül a hatodik helyen zárta a versenyt.

A verseny után sor kerülhetett egy kis lazításra, városnézésre az ünnepi, karácsonyi díszbe öltözött Szegeden.

 

A versenyről a Székely Hírmondóban is jelent meg tudósítás:

 


A versenyen készült képeket a  facebook oldalunkra töltöttük fel:

 

 

 

 2019. december 17.


Nemzetközi versenyeken elért eredményeikért jutalmazott diákjaink

December 17-én, a bukaresti Tanulók Palotájában megrendezett díjátadó ünnepségen a tanügyminisztérium azokat a tanulókat jutalmazta, akik az elmúlt tanévben kiemelkedő eredményeket értek el a különböző nemzetközi versenyeken. Elismerésben részesültek a diákok felkészítő tanárai is.

Iskolánkból Bereczki Anna VIII.B osztályos tanuló (a 2018-2019-es tanévben) és Varga Csilla tanárnő részesültek jutalomban.

Gratulálunk!

 

 

 

 

 2019. október 11.


Bolyai Matematika Csapatverseny, megyei forduló

Ebben az évben is sor került a Bolyai Matematika Csapatverseny megyei fordulójára a 3-8. osztályos csapatoknak október 11-én, melynek mottója:"Az összedolgozás képessége az egyik legnagyobb érték az életben”. A megmérettetés célja segíteni a diákokat azon képességek kifejlesztésében, hogy közösen, összedolgozva oldjanak meg problémákat, átéljék az együttgondolkodás örömét.

Minden kategóriában az első hat csapat díjazásban részesült.

A versenyen iskolánkból 23 csapat indult, ezek közül az alábbi csapatokat díjazták évfolyamonként:

 

 További eredmények:

 

 


Arhívum