ÉVFOLYAMPROJEKTEK - 2016/2017

Kisdiákok az Erzsébet-táborban

- gimnáziumi osztályok -

 

A Mikes Kelemen Elméleti Líceum V. és VI. osztályos diákjai április 18-20. között vettek részt az Erzsébet-program által biztosított ivói táborban. Az eseményt hosszas készülődés előzte meg, sok diák jelezte, hogy már aludni is alig tudott az indulást megelőző éjszakán. Bár szűk három napra mentünk, az indulási helyszínére hatalmas bőröndöket cipeltek a kipirult gyerekek. Drukkoltunk, hogy a szeszélyes áprilisi időjárás kedvezzen nekünk, s ez meg is történt, mert forró napsütésben várakoztunk a buszokra.

A helyszínre érkezve nem győztük csodálni, hogy milyen szép helyen van a tábor, mennyi felfedeznivaló van a hatalmas udvaron, az épületben. Végre, birtokba lehetett venni a szobákat, az emeletes ágyakat, játékokat, focipályát. Nagy kihívás volt az ágynemű kezelése is, szobáról szobára paplanhuzatokba gabalyodott diákokat kellett megmenteni a mumustól. Zengtek a folyosók a lelkes táborlakóktól. A szépen berendezett környezetben izgalmas volt minden, még az étkezések is.

Az első esti program filmnézés volt, majd hosszú készülődés az elalvásra, mivel annyi megbeszélni- és kuncognivaló akadt még villanyoltás után.

A második napon a közeli vadasparkba látogattunk. Maradandó élmény maradt, ahogy a szelíd szarvasok elkísérték a csapatokat végig a séta alatt, s megadóan tűrték, hogy mindenki megsimogassa és lefotózza őket.

Délután focibajnokság volt az osztályok között, Dani bácsi vezetésével nagyon komoly küzdelmek zajlottak. Ezalatt a többiek csoportokra oszolva a táborral kapcsolatos rajzokat, plakátokat, helyismereti dolgozatokat készítettek, verset írtak. Haszmann Réka tanárnő irányításával gyönyörű plakát készült, amely emlékül maradt a csoport után. Az idő azt is megengedte, hogy a tábortüzet még körülüljük, s énekeljünk körülötte. Ezután már nyugodtan eshetett az eső. Az este bulival zárult, a házigazdáink olyan jó talpalávalóról gondoskodtak, hogy percek alatt fergeteges hangulat lett, nem kellett noszogatni senkit, hogy mulasson. A tartalmas nap után könnyebben ment az elcsendesedés is.

Az utolsó reggelen csodálkozva láttuk, hogy a hegyeket dér borítja, az éjszaka beköszöntött a hideg és az eső. Nagy szerencsénk volt, hogy jó időt kaptunk. Jóféle fáradtságban s sok élménnyel gazdagodva érkeztünk haza. Reméljük, lehetünk még vendégei a tábornak. Köszönjük.

 

Résztvevő osztályok:

V. A, B, C

VI. A, B, C

 

Kísérő tanárok:

Bokor Ildikó

Bandi Zita

Ferencz Melinda

Haszmann Júlia-Réka

Mákszem Olga

Miklós Tünde

Motica Beáta

Szőcs Borbála

Szőts Dániel Toma Emese

 

A beszámolót készítette:

Szőcs Borbála

 

Képek a táborozásról:

 

 

 

 

Erzsébet tábor – Ivó, Hargita megye

- líceumi osztályok -

 

A Magyarország Kormánya által célul kitűzött táborozási program az elmúlt tíz év legnagyobb ilyen jellegű programja, ami feltevései szerint kedvezményes üdülési, pihenési lehetőséget biztosít a szociális üdülési rendszer keretében. Ez a program külhoni magyarokat is érint, így jött létre a 2014-ben indított ivói táborhely is, mely lehetővé teszi az Erzsébet program keretében a diákok kedvezményes táboroztatását. Az Erzsébet program kiemelt figyelmet fordít a gyermekekre, eddigi számadatok szerint több mint 300 000 gyermek jutott üdülési, pihenési lehetőséghez a magyar lakta vidékeken. A program pályázatokra alapoz, egy pályázó csak egy pályázat keretében részesülhet kedvezményben.

 

Erzsébet-tábori élmények

Az Erzsébet-program keretén belül a Mikes Kelemen Elméleti Líceum IX – X-es diákjai februárban vehettek részt egy hétvégés ivói táborban. Így látogattunk el a Hargita megyei hegyek közé, hogy méltón és vidáman zárjuk az első félévet.

Jövet-menet az autóbuszok zengtek a jókedvtől, nevetéstől, játékoktól, „Ott vagyunk már?”- féle kérdésektől és a kihagyhatatlan énekléstől.

Kellemes meglepetésünkre hihetetlenül gyönyörű és kényelmes helyen voltunk elszállásolva. Jól fűtött, tágas, egyszerű, de szép szobákat kaptunk, emeletes ágyakkal. Tapasztalatainkra alapozott elvárásainkat jóval túlszárnyalta mind a szállás, mind az ellátás.

Ez alatt a két és fél nap alatt szabad foglalkozások váltakoztak, szervezett programokkal. Ily módon diákjaink számára ez a tábor élvezhetőbbnek bizonyult a sűrűprogramos-félékkel szemben. Elvégre az iskolában is kötött óramenethez kell igazodniuk, itt viszont könnyebben kapcsolódhattak ki es köthettek újabb és újabb barátságokat a különböző osztályok diákjai.

Mivel egy hétvégénk volt „összezárva”, majdnem mindentől elszigetelve, diákjaink a legjobb szórakozási formát, egymás társaságában találták meg. Ebben látjuk a tábor jótékony hatását. Az ottani honfoglaló, activity, ping-pong asztal, csocsó és rengeteg szabadidős program, közelebb hozta diákjainkat egymáshoz. A közös diákcsínyekről nem is beszélve.

Emlékezetes marad a vadasparki vaddisznóetetés és őzsimogatás is. Dezső vaddisznó mosolygott, és farkcsóválással ette meg az uzsonnánkat, a szarvas pedig nyelvét lógatva követett minket.

A táborozás utolsó estéjén körülálltunk egy nagy és gyönyörű tábortüzet, régi slágereket énekelgetve – harmonika kísérettel. Karaoke és táncos mulatság zárta e röpke, de élmény dús hétvégénket. Reggel élményekkel telve indultunk haza. Örülünk, hogy részesei lehettünk ennek a felejthetetlen hétvégének. Köszönjük!

 

Résztvevő osztályok:

IX. A, B, C

X. A, B, C

 

Kísérő tanárok:

Bandi Zita

Babos László

Fejér Zoltán

Gyergyay Réka

Haszmann Júlia-Réka

Sebesi Zoltán

Szmolka Zsuzsanna

Szőcs-Torma Katalin


A beszámolót készitették:

Fazakas Réka –X. B osztályos tanuló

Gyergyay Réka – X. B. osztályfőnöke

Szmolka Zsuzsanna – IX. A osztályfőnöke

 

 

Képek a táborozásról:

 


 

 

 

 


Arhívum