2018/2019-es tanév

 

Gyorslinkek:  Mikes Alapítvány | Órarendek | Fogadóórák | Házirend | Testvériskoláink | Alkalmazottjaink névsora | Diáktanács | Felvételi információk | V. osztályosok összefoglaló kézikönyve

 
Elérhetőségeink

 

 

 


Kiemelt támogatóink a 2018/2019-es tanévben:

 

                    

 

 

 

 

    2019. június 26.

Az órák kezdete a 2019/2020-as tanévben

 

A Vezetőtanácsunk határozata alapján a 2019/2020-as tanévben iskolánk minden tagozatán az oktatás

8.00 órától

kezdődik.

 

 

 

    2019. május 30.

Ballagás 2019

Meghívó

Az idei tanév végzős osztályainak ballagása szombaton,

június 1-én, 9 órakor

kezdődik az iskola udvarán. Rossz idő esetén a kicsengetési ünnepséget az unitárius templomban tartjuk.

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!

 

 

 

    2019. május 20.

Imázsfilm pályázatok elbírálása

Az iskolánk fennállásának 145. évfordulójára kiírt imázsfilm pályázatunkra két pályamunka érkezett, melyek elbírálása megtörtént.

Az értékelő bizottság döntése alapján I. díjban részesül a Józsa Krisztián-Norbert és Bács Tamás XII. B osztályos tanulók által készített imázsfilm, a II. díjat pedig a Kovács Krisztián és Fákó Gergő VI. B osztályos tanulóink által készített film kapja.

A Mikes Kelemen Líceum Alapítvány által felajánlott pénzjutalmak átadására az alábbi két időpontban kerül sor:

 • Az I. díj nyertesei jutalmukat 2019. június 1-én vehetik át, a végzős tanulóink ballagási ünnepélyén;
 • A II. díjat elnyert hatodikos tanulóink díjazására a tanévzáró ünnepély keretében kerül sor, 2019. június 14-én.

Mindkét csapatnak köszönjük a sok ráfordított szabadidőt és energiát, valamint az eredményes és sikeres munkát. Gratulálunk diákjainknak!

 

A nyertes filmek facebook oldalunkon tekinthetőek meg:

 

 

    2019. május 20.

 

 

 

 

 

    2019. május 7.

 

 

 

A biciklitúrák képes összefoglalója a facebook oldalunkon tekinthető meg:

 

 

    2019. április 19.

 

 

 

 

    2019. április 10.

Előkészítő osztályos diákjaink névsora (a második periódus végén)

A 2019. április 10-én lezárult második iratkozási periódus (Etapa II) után jelenleg a jóváhagyott 75 helyünkből (3 osztály) 74 hely betelt. 1 üres helyünk maradt még.

Az első és második iratkozási periódus során iskolánkba bejutott jövő évi előkészítő osztályos diákjaink összesített névsora az alábbi linkre kattintva tekinthető meg:

 

 

 

    2019. április 4.

Iskolai Hasznos Hulladék Tanösvény

 

Óvjuk, védjük környezetünket!

A környezettudatosabb magatartásra való nevelésben jó eszköz lehet a tanösvénnyel való szemléltetés, tapasztalatszerzés. Így fogalmazódott meg egy rendhagyó 5 állomásos tanösvény, Hasznos Hulladék Tanösvény létrehozása, amely a Mikes Kelemen Elméleti Líceum udvarán jó látható helyen van elhelyezve, így a tanulók pedagógus kíséretében, vagy önállóan is, akár visszatérő módon tanulmányozhatják, olvasgathatják.

A létrehozott tanösvény információinak a hatására meggyőződésem, hogy iskolánk tanulói törekedni fognak, hogy tisztább, hulladékmentesebb intézménybe tanulhassanak.

Az elemi osztályosok két gyerek, Zita és Zolkó kalandjait olvasva, interaktív, játékos módon ismerkedhetnek a szelektív hulladékgyűjtés fontosságával és így megfogalmazódik bennük, hogy a hulladék “érték” és “hasznos” is tud lenni.

Ha elemi osztálytól környezettudatosan neveljük a gyerekeket megszokják, hogy kevesebb hulladékot termeljenek és szelektíven gyűjtsék, meggyőződésem, hogy felsőbb osztályokban, majd felnőttként is környezettudatosabbak lesznek.

Köszönet az információs táblák esztétikus kivitelezéséért Mild Andreának, Incze Leventének az IBA KFT részéről és Bokor-Tóth Zoltánnak a MULTINR KFT részéről.

 

 

Az Előkészítő A osztályosok nagy érdeklődéssel járták végig az iskola udvarán létesített Hasznos Hulladék Tanösvény öt állomását. Ismereteiket bővítették a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról, megtudták, hogy mi történik az általunk eldobott hulladékkal és hová kerül. Interaktív játék segítségével megtudták, hogy milyen sok időbe telik amíg egy-egy hulladék lebomlik a természetben. Megismerkedtek a komposztálás hasznával, valamint az újrahasznosítás fontosságával is.

Szabó Gizella tanítónő

 

 

 

 

 

    2019. március 29.

Előkészítő osztályos diákjaink névsora (az első periódus végén)

A 2019. március 29-én lezárult első iratkozási periódus (Etapa I) után jelenleg a jóváhagyott 75 helyünkből (3 osztály) 71 hely betelt. Az első iratkozási periódus során iskolánkba bejutott jövő évi előkészítő osztályos diákjaink névsora az alábbi linkre kattintva tekinthető meg:

 

A 2019. április 2-8. között zajló második iratkozási periódusra (Etapa II) 4 üres helyünk maradt, ezekre az alábbi módszertan szerint lehet iratkozni:

 

 

 

    2019. március 18.

Imázsfilm pályázat

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

A pályázat címe: “Mikes 145

Tanintézményünk fennállásának 145. évfordulója alkalmából az iskola vezetősége és a Mikes Kelemen Líceum Alapítvány pályázatot hirdet imázsfilm készítésére.

A pályázat célja: készüljön a diákokat mozgósító, újszerű és lendületes rövidfilm, iskolánk múltjáról és jelenéről. Előnyt jelentenek az ötletes, személyes hangvételű elemek, a leleményes, a hagyományostól eltérő technikai megoldások használata.

Időtartam: minimum 5 perc, maximum10 perc.

Díjazás:

 • I. helyezett: 500 lej
 • II. helyezett: 300 lej
 • III: helyezett: 100 lej

A pályázóknak arra kell törekedniük, hogy a film:

 • szólítsa meg a diákokat
 • legyen fiatalos, lendületes hangvételű
 • a néző számára egyértelmű legyen, hogy a film a Mikes Kelemen Elméleti Líceumról szól (a címer, a logó jelenjen meg - ezek letöltetőek a http://s.go.ro/vdwdbd77 linkről)
 • a nyertes filmek honlapunkon, Facebookon, rendezvényeken terjeszthetőek legyenek

A film elkészítéséhez felhasználhatóak Erdély László tanár úr által készített képek és videófilmek, melyek letölthetőek a http://s.go.ro/blx1ntvm linkről, valamint az iskola, a Mikes DT, a Mikes Rádi-yó facebook oldalain megosztott képanyagok.

Technikai paraméterek:

 • Full HD;
 • 16:9 formátum;
 • mp4;

Pályázat feltételei:

 • A pályázatra mikeses diákok nevezhetnek egyénileg vagy két fős alkotócsoportban (az utóbbi esetben a díj összege oszlik).

 

Benyújtás határideje: 2019. május 10.

Eredményhirdetés: 2019. május 22.

A pályázat benyújtásának módja: A zerdokozi@gmail.com e-mail címre elküldve (például valamilyen fájlmegosztó oldal segítségével).


 

    2019. március 13.

Március 15-i ünnepi rendezvényeink

Március 15-i ünnepi redezvényeink - fotóalbum

 

 

A rendezvényeken készült képeket a facebook oldalunkon tekinthetik meg:

Március 15-i ünnepi redezvényeink - fotóalbum

 

 

    2019. február 25.

Iratkozás az előkészítő osztályainkba

Az előkészítő osztályainkba történő iratkozás módszertana és időpontjai, a Mikes Kelemen Elméleti Líceum iskolakörzete, induló előkészítő osztályaink száma, az iratkozás speciális kritériumai és egyéb hasznos információk az alábbi linkekre kattintva tölthetőek el:

 

Letölthető dokumentumok

továbbá az előkészítő osztályokba való iratkozás 3181/18.02.2019 számú hivatalos (román nyelvű) módszertana, naptára és gyakori kérdései:

A Kovászna Megyei Tanfelügyelőség honlapján további - megyei szintű - tájékoztató információkat találnak a 6. évüket 2019. szeptember 1. és 2019. december 31. között betöltő gyerekek kötelező pszichoszomatikus felméréséről, az előkészítő osztályokba való iratkozás menetéről, valamint Sepsiszentgyörgy iskolakörzeteiről: 

Nyílt napunk 2019. március 6-án 17.00 órától került megrendezésre az iskola étkezdéjében, majd ezt követően a szülők meglátogathatták az előkészítő osztályok tantermeit, ismerkedhettek a tanító nénikkel és a gyerekeik jövőbeni tantermeivel.

További információk az Iskolánkról/Iratkozás elemi tagozatunkra menüpont alatt jelennek majd meg, ugyanitt képeket is találnak az előkészítő osztályaink tantermeiről. 

 

 

A Nyílt napunkon készült képeket a facebook oldalunkon tekinthetik meg.

 

 

  

    2019. február 2.

Implom József középiskolai helyesírási verseny, országos döntő
Sepsiszentgyörgy, 2019. január 31.-február 2.

Idén is iskolánk a házigazdája az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége által megszervezett Impom József középiskolai helyesírási verseny országos döntőjének. A versenyre 72 középiskolás diák és 12 kísérő tanár érkezett, a diákok valamennyien az erdélyi megyékben megrendezett megyei fordulók győztesei. A Tanügyminisztérium által kinevezett 14 tagú országos versenybizottság elnöke Péntek János, a Babes–Bolyai Tudományegyetem ny. egyetemi tanára, az MTA romániai illetékességű területi bizottsága, a Kolozsvári Akadémiai Bizottság elnöke, a Szabó T. Attila Nyelvi Intézet szakmai vezetője.

A tollbamondás hanganyagát ebben az évben is N. Császi Ildikó, a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karának tanára, a feladatlapokat pedig Cs. Nagy Lajos, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára állította össze. Mindketten részt vesznek az országos javítóbizottság munkájában, majd a verseny szombati szakmai kiértékelésében.

Az Impom József középiskolai helyesírási verseny sepsiszentgyörgyi országos döntőjének győztesei képviselhetik majd Erdélyt a februárban Gyulán megrendezésre kerülő Kárpát-medencei döntőn. Minden résztvevő diáknak sok sikert kívánunk!

 

 

EREDMÉNYEK

Az Impom József középiskolai helyesírási verseny sepsiszentgyörgyi országos döntőjének eredményei:

 

A Magyar nyelv és irodalom katedránk aloldalán hamarosan letölthetőek lesznek a versenyhez kapcsolódó anyagok is (a tollbamondás hanganyaga és nyomtatott változata, a feladatlap, javítókulcsok).

 

 

    2018. december 17.

Meghívó

 

Tisztelt szülők! Kedves gyerekek!

 

Minden kedves érdeklődőt szeretettel meghívunk a
 
Mikes Kelemen Elméleti Líceum
 
 
KARÁCSONYI MŰSORÁRA,
 
amelyet 2018. december 21-én 12.00 órakor az unitárius templomban tartunk.
 
Kívánunk mindenkinek szeretetteljes ünnepeket!

 

 

 

    2018. december 14.

Mikes logó pályázat - díjazás

Az iskolánk fennállásának 145. évfordulójára kiírt "Mikes-logó" pályázatra beküldött pályamunkák elbírálása megtörtént.

Az értékelő bizottság döntése alapján I. díjban részesül Mátyás Gabriella Boglárka XII.C osztályos tanuló, a második díjat Józsa Krisztián Norbert XII.B osztályos tanulónak ítélte oda a zsűri, a harmadik helyezett pedig Szőcs Bence Barnabás, VIII.A osztályos tanuló lett.

Az első három helyezett jutalma:

I. díj:    300 lej
II. díj:   200 lej
III. díj:  100 lej.

A Mikes Kelemen Líceum Alapítvány által felajánlott díjak átadására tanintézményünk karácsonyi ünnepségén kerül sor, 2018. december 21-én, 12 órától, a sepsiszentgyörgyi unitárius templomban.

 

 

 

    2018. október 21.

Új kosárpalánkok sportpályánkon

A Háromszéki Közösségi Alapítvány és a Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala által adományozott kosárpalánkok kerültek felszerelésre a sportpályánkon.

 

 

 

 

    2018. október 19.

Sajtótájékoztató a Mikesben

 

A felújítás alatt álló Mikes Kelemen Elméleti Líceumban találkozott tegnap a sajtó képviselőjével Antal Árpád polgármester és Sztakics Éva alpolgármester, akik az önkormányzati mandátumuk egyik prioritásáról, az oktatás támogatásáról számoltak be.

A sajtótájékoztatón elhangzottakról a helyi lapok mai számaiban olvashatnak bővebben:

www.hirmondo.ro/aktualis/parkolodijakbol-okostablak/

http://www.sepsiszentgyorgyinfo.ro

 

 

 

 

    2018. szeptember 18.

"Bani de liceu" támogatásra vonatkozó információk

 

 

 

    2018. szeptember 13.

Ösztöndíjakra vonatkozó információk

 

 

 

    2018. szeptember 11.

A tanfelszerelési segélyre vonatkozó információk

 

 

 

 

    2018. szeptember 5.

A 2018/2019-es tanév órarendje

Az osztályaink és a tanáraink órarendjei az Iskolánk/Órarendek menüpont alatt érhetőek el:

 
 

Az egyéni tanári órarendek, illetve az osztályok órarendjei Android alapú okostelefonokon és tableteken is megtekinthetőek, amennyiben látogatóink letöltik a Google Play Áruházból (Google Play Store) a MikesApp nevű ingyenes alkalmazást (a programot Mester Attila informatikus készítette).

 

 

 

    2018. szeptember 3.

A 2018/2019-es tanév szerkezete

 
 
I. félév

Szorgalmi időszak: 2018. szeptember 10. - 2018. december 21.

Kisiskolások őszi szünideje: 2018. október 27. - 2017. november 4.

Téli szünidő: 2018. december 22. - 2019. január 13.

Szorgalmi időszak: 2019. január 14. - 2019. február 1.

Félévközi szünidő: 2019. február 2. - 2019. február 10. 

 

II. félév

Szorgalmi időszak: 2019. február 11. - 2019. április 19.

Húsvéti szünidő: 2019. április 20. - 2019. május 5.

Szorgalmi időszak: 2019. május 6. - 2019. június 14.

Nyári szünidő: 2019. június 15. - 2019. szeptember 15.  

 

2017/2018-as tanév


Gyorslinkek:  Mikes Alapítvány | Órarendek | Fogadóórák | Házirend | Testvériskoláink | Alkalmazottjaink névsora | Diáktanács | Felvételi információk | V. osztályosok összefoglaló kézikönyve

Elérhetőségeink

 

 

 


Kiemelt támogatóink a 2017/2018-as tanévben:

 

 

                  

 

 

 

 

    2018. május 29.

A 2018-as nemzeti vizsgák menetrendje és módszertana

 

A VIII. osztályosok Nemzeti vizsgájának időpontjai és menetrendje

A Nemzeti Oktatási Minisztérium  4793/31.08.2017   számú rendeletének értelmében a VIII. osztályos tanulókat felmérő 2018-as Nemzeti vizsga az alábbi menetrend szerint zajlik:

 • 2018. június 4-8. - A vizsgázók beiratkozása a vizsgára
 • 2018. június 8. - Szorgalmi időszak vége (a VIII. osztályosok számára)
 • 2018. június 11. - Román nyelv és irodalom írásbeli vizsga
 • 2018. június 13. - Matematika írásbeli vizsga
 • 2018. június 14. - Magyar nyelv és irodalom írásbeli vizsga
 • 2018. június 19. - Eredmények kifüggesztése (legkésőbb 12:00 óráig)
 • 2018. június 19. - Fellebbezések beiktatása (14:00 - 19:00 óra között)
 • 2018. június 20-22. - Fellebbezett dolgozatok újrajavítása
 • 2018. június 23. - Végleges eredmények kifüggesztése

 Megjegyzések:

 1. Ha a dolgozat javítása során a két javító tanár által adott jegy különbsége nagyobb 1,00 pontnál, a dolgozatot két másik tanár is kijavítja. A dolgozatra kapott jegy ebben az esetben a két középső jegy számtani középértéke lesz (tehát a 4 jegyből a legnagyobb és a legkissebb nem kerül beszámításra).
 2. A fenti szabály akkor is érvényes lesz, ha a fellebezett dolgozatok újrajavítása során kapott jegy, és az eredetileg adott jegy közötti kölönbség nagyobb 1,50 pontnál.

 

A VIII. osztályos tanulók nemzeti vizsgája a tanügyminisztérium alábbi módszertana szerint zajlik:

https://www.edu.ro/sites/default/files/fisiere%20articole/omen%20EN%20VIII%202018.pdf

 

 

 A 2018-as Érettségi vizsga időpontjai

A Nemzeti Oktatási Minisztérium  4792/31.08.2017   számú rendeletének értelmében a XII. osztályos tanulók 2018-as Érettségi vizsgája az alábbi menetrend szerint zajlik:

 

Júniusi-júliusi szesszió

 • 2018. január 29 - 2018. február 2. - A vizsgázók beiratkozása a vizsgára
 • 2018. május 25. - Szorgalmi időszak vége (a XII. osztályosok számára)
 • 2018. február 12-13. - Román nyelvi kompetenciákat felmérő szóbeli vizsga (A próba)
 • 2018. február 14-15. - Anyanyelvi kompetenciákat felmérő szóbeli vizsga (B próba)
 • 2018. február 16, 19-20. - Digitális kompetenciákat felmérő gyakorlati vizsga (D próba)
 • 2018. február 21-22. - Idegen nyelvi kompetenciákat felmérő szóbeli és írásbeli vizsga (C próba)
 • 2018. június 25. - Román nyelv és irodalom írásbeli vizsga (Ea próba)
 • 2018. június 26. - Magyar nyelv és irodalom írásbeli vizsga (Eb próba)
 • 2018. június 27. - Szaknak megfelelő kötelező írásbeli vizsga (Ec próba)
 • 2018. június 28. - Írásbeli vizsga a szaknak megfelelő választott tantárgyból (Ed próba)
 • 2018. július 4. - Eredmények kifüggesztése (legkésőbb 12:00 óráig), fellebbezések beiktatása (12:00 - 16:00 óra között)
 • 2018. július 5-8. - Fellebbezett dolgozatok újrajavítása
 • 2018. július 9. - Végleges eredmények kifüggesztése

 

Augusztusi-szeptemberi szesszió

 • 2018. július 10-13. - A vizsgázók beiratkozása a vizsgára
 • 2018. július 27. - A pótvizsgán átment tanulók beiratkozása a vizsgára
 • 2018. augusztus 20. - Román nyelv és irodalom írásbeli vizsga (Ea próba)
 • 2018. augusztus 21. - Magyar nyelv és irodalom írásbeli vizsga (Eb próba)
 • 2018. augusztus 22. - Szaknak megfelelő kötelező írásbeli vizsga (Ec próba)
 • 2018. augusztus 23. - Írásbeli vizsga a szaknak megfelelő választott tantárgyból (Ed próba)
 • 2018. augusztus 24, 27 - Román nyelvi kompetenciákat felmérő szóbeli vizsga (A próba)
 • 2018. augusztus 28. - Anyanyelvi kompetenciákat felmérő szóbeli vizsga (B próba)
 • 2018. augusztus 29-30. - Digitális kompetenciákat felmérő gyakorlati vizsga (D próba)
 • 2018. augusztus 30-31. - Idegen nyelvi kompetenciákat felmérő szóbeli és írásbeli vizsga (C próba)
 • 2018. szeptember 1. - Eredmények kifüggesztése (legkésőbb 12:00 óráig), fellebbezések beiktatása (12:00 - 16:00 óra között)
 • 2018. szeptember 2-5. - Fellebbezett dolgozatok újrajavítása
 • 2018. szeptember 6. - Végleges eredmények kifüggesztése

 

A 2018-as érettségi vizsgák a tanügyminisztérium alábbi módszertana szerint zajlanak:

https://www.edu.ro/sites/default/files/fisiere%20articole/Anexa_2_Metodologia_bacalaureat_2011.pdf

 

 

 

    2018. május 23.

Iskola másként hét

 

Az idei Iskola másként hetünk rendezvényeit 2018. május 25-31. között szervezzük meg. Tanulóink ebben a tanévben is sokrétű és színes programokon vehetnek részt.

 

 

Kiemelt rendezvényeinkről az Iskolánkról/Iskola másként menüpontunk alatt olvashat részletesebben.

 

  

    2018. május 4.

Iratkozás V. osztályba

HIRDETÉS

A Mikes Kelemen Líceum Igazgatósága beiratkozást hirdet a 2018-2019-es tanévre ötödik osztályba. Beiratkozni az iskola titkárságán lehet, 2018. május 7 - vel kezdődően munkanapokon.

A Kovászna Megyei Tanfelügyelőség által jóváhagyott beiskolázási terv szerint három ötödik osztály indul, összesen 90 hellyel.

Az angol intenzív osztályba iratkozó tanulóknak, ismeretellenőrző felmérőt tartunk angol nyelvből 2018. június 18-án, 9.00 órai kezdettel.

Szükséges iratok:

 • ­Beiratkozási kérés (az iskola titkárságán)
 • ­ A tanuló születési bizonyítvány másolata
 • ­ A szülők személyazonossági igazolványának másolata
 • ­ 1 db. fólia

 

Sepsiszentgyörgy, 2018. május 4.

Már István, igazgató

 

Hirdetés.pdf

  

 

    2018. április 16.

V. osztályosok összefoglaló kézikönyve

Az összefoglaló kézikönyv folyamatosan elérhető a Közlemények menüpontunk alatt, frissített anyagok megjelenésekor kezdőoldalunkon is:

 

 

 

    2018. április 6.

Magyarságtörténelem tantárgyverseny, országos szakasz

 

A verseny végeredménye:

 

Tételek és javítókulcsok:

 

Képtár

A tantárgyversenyen készült képek a facebook oldalunkon tekinthetők meg:

 

 

 

 

A tavaszi vakáció folyamán a Mikes Kelemen Elméleti Líceumban került megrendezésre a magyarságtörténelem tantárgyverseny országos szakasza, melyen a megyei fordulók győztesei vettek részt.

A 60 hatodik osztályos és 50 hetedik osztályos tanulót, kísérő tanáraikat, illetve az országos versenybizottság tanügyminisztérium által kinevezett tagjait április 4-6. között látta vendégül iskolánk.

 

A verseny programja

 

MAGYARSÁGTÖRTÉNELEM TANTÁRGYVERSENY

Országos döntő - Sepsiszentgyörgy, 2018. április 4-6.

Mikes Kelemen Elméleti Líceum

PROGRAM

 
 
2018. április 4. (szerda)
   
9,00-15,00 Regisztráció, a szállás elfoglalása
13,00-14,00  Ebéd (Mikes Kelemen Elméleti Líceum étterme)
14,00-15,30 Városnézés
16,00-18,00 Ünnepélyes megnyitó (a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron terme)

18,00-19,00

 Kerekasztal beszélgetés: A magyarságtörténelem tanítása (részt vesznek az országos bizottság tagjai, valamint a kísérő- és felkészítő tanárok, MKEL díszterme)
19,00-20,00 Vacsora (MKEL étterme)
   
 
2018. április 5. (csütörtök)
   
7,00-8,00 Reggeli (MKEL étterme)
8,30-9,00 Helyek elfoglalása az osztálytermekben
9,00-11,00 Tantárgyverseny (írásbeli forduló)
11,15-17,00 Írásbeli dolgozatok javítása
12,00-13,00 Ebéd a tantárgyversenyen résztvevő diákoknak (MKEL étterme)
13,30-14,00 Ebéd a bizottság tagjainak (MKEL étterme)
14,00-18,00 Bemutatók (a MKEL díszterme - VII. osztály ill. Diákpince - VI. osztály)
18,00 Az írásbeli eredmények kifüggesztése
18,00-18,15 Az óvások benyújtása
18,15-19,00 Az óvások megbeszélése
19,00-20,00 Vacsora (MKEL étterme)
   
 
2018. április 6. (péntek)
   
8,00-9,00 Reggeli (MKEL étterme)
9,00-10,00 Díjkiosztó ünnepség (a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron terme)
10,00-11,30 Látogatás a Székely Nemzeti Múzeumba
12,00 A vendégek hazautazása
   
   
Támogatóink: Nemzeti Oktatási Minisztérium, BBTE Kolozsvári Magyar Történeti Intézet, Kovászna Megye Tanfelügyelősége, Kovászna Megye Tanácsa, Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Bod Péter Megyei Könyvtár, Székely Nemzeti Múzeum, Multi Nr., Bertis, T3 Kiadó
 

 

 

Letölthető dokumentumok:

 

 

    2018. március 1.

Nyílt nap

Az előkészítő osztályokba íratkozó kisdiákok szülei számára iskolánk nyílt napot szervez

2018. március 1-én, 17.00 órától.

A Mikes Kelemen Elméleti Líceumban a 2018/2019-es tanévben három előkészítő osztály indul.

 

 

Az iratkozással kapcsolatosan kifüggesztett további információk:

 

továbbá az előkészítő osztályokba való iratkozás 3242/23.02.2018 számú hivatalos (román nyelvű) módszertana és menetrendje:

 A Kovászna Megyei Tanfelügyelőség honlapján további - megyei szintű - tájákoztató információkat talál az előkészítő osztályokba való iratkozás menetéről: 

 

Nyílt napunkon, 2018. március 1-én 15.00 órától, a Díszteremben, az előkészítő osztályokat indító tanító nénik az alábbi bemutatók segítségével foglalták össze, hogy mire szeretnének különös hangsúly fektetni a jövendőbeli osztályaik órák alatti és órák utáni tevékenységei során. A bemutatkozó előadásokat nagyon sok szülő és gyerek halgatta végig, akik ezt követően megtekinthették az előkészítő osztályaink tantermeit, bútorzatát és oktatási segédeszközeit is.

 

Képek a nyílt napunkról:

 

 

 

    2017. november 10.

10 új interaktív táblát szerelhettünk fel a Pallas Athéné Domus Concordia Alapítvány támogatásával

 

A fejlesztési projektünk bemutatása

Örömmel értesítjük weboldalunk látogatóit, hogy a „Mikes Kelemen Líceum” Alapítvány és a Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány között létrejött 39/2017 számú Támogatási szerződés alapján az idei év júniusában a „Mikes Kelemen Líceum” Alapítvány (és a fejlesztési projekt közvetlen haszonélvezőjeként a szerződésbe foglalt partnerintézmény, a Mikes Kelemen Elméleti Líceum) 6.049.728 Ft összegű egyszeri, vissza nem térítendő támogatást nyert el, melyet 10 új interaktív tábla és a hozzájuk tartozó projektorok, laptopok és didaktikai szoftverek megvásárlására és felszerelésére fordíthatott. A Mikes Alapítvány 2017. júliusában és augusztusában sikeresen megvásárolta és üzembe helyezte a támogatási szerződés tárgyát képező, a szerződés költségvetésébe foglalt valamennyi didaktikai hardvereszközt és szoftvert.

Ebben a folyamatban részt vállalt a Mikes Kelemen Elméleti Líceum is, mely intézmény a megkötött Együttműködési megállapodásunkból származó valamennyi kötelezettségét maradéktalanul teljesítette: megfigyelőként részt vett az eszközök üzembe helyezésénél, biztosította az eszközök internethez és a líceum helyi számítógépes hálózatához való kapcsolását, biztosította a szoftverek megfelelő telepítését és konfigurálását, meghozta az eszközök fizikai biztonságát garantáló intézkedéseket, aláírta a Mikes Kelemen Líceum Alapítvány leltáríveit, majd jegyzőkönyvvel átvette használatra az eszközöket és szoftvereket, vállalva, hogy azokat kizárólag a támogatási szerződésben foglaltak szellemében, és a projekt célkitűzéseinek megvalósítására fogja használni.

A támogatásból megvásárolt eszközök és szoftverek összértéke 89.071,33 lej volt. A "Mikes Kelemen Líceum" Alapítvány - a projekt önrészeként - az interaktív táblák szerelését és üzembe helyezését, valamint kiegészítő eszközök vásárlását valósította meg további 8.000,00 lej értékben, így a projekt összesen 97.071,33 lej értékben járult hozzá az Mikes Kelemen Elméleti Líceum eszközparkjának fejlesztéséhez, ezáltal pedig az iskolában zajló oktatási folyamatok minőségi javulásához, a tanulási folyamatok hatékonyságának növekedéséhez.

 

A Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány bemutatása

A külhoni magyarságra való tekintettel a Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítványt a Magyar Nemzeti Bank hozta létre 2014 elején a Pallas Athéné Közgondolkodási Program keretein belül. Célja a határon túli, kiemelten a Kárpát-medencei köz- és felsőoktatás, a közgondolkodás és a társadalmi párbeszéd támogatása, fejlesztése.

A határon túli magyar közgazdasági oktatásban való szerepvállalás nem kizárólag nemzetpolitikai, hanem gazdasági érdek is. Az oktatás támogatása és színvonalának emelése, a szülőföldön való tanulás elősegítése és megmaradás támogatása hosszú távon hozzájárul a Kárpát-medencei térség gazdasági integrációjának elmélyüléséhez, illetve a munkaerő-fejlesztésen keresztül a versenyképesség növeléséhez.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) mint a Pallas Athéné Alapítványok alapítója döntése nyomán idei év júliusában összeolvadt a Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítvány (PADS) és a Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány (PADOC). Az alapítványok általános jogutódjaként létrejött Pallas Athéné Domus Educationis Alapítvány (PADE) az eredeti célok megtartása mellett biztosítja a feladatok hatékony ellátást az oktatás területén. (Az ebben a fejezetben közzé tett információk a PADOC alapítvány honlapjáról származnak, mely a http://www.padocbudapest.hu/padoc/ címen érhető el.)

 

A fejlesztési projekt révén elért eredményeink

A “Mikes Kelemen Líceum” Alapítvány Pallas Athéné Domus Concordiae (PADOC) Alapítvány felé benyújtott támogatási kérelme, melynek Az oktatási folyamat színvonalának javítása interaktív multimédiás eszközök és szoftverek vásárlásával címet adtuk, két fő részből állt: 10 darab interaktív tábla és a hozzá tartozó eszközök és szoftverek megvásárlása és felszerelése, illetve 32 darab Microsoft Office Professional Plus irodai szoftvercsomag megvásárlása a líceumi informatika labor gépei számára, ahol a diákok digitális kompetenciáinak fejlesztése, majd a kötelező érettségi vizsga keretében annak felmérése történik. A projekt mindkét részét az előre betervezett időpontokban sikeresen megvalósítottuk, a 2017-es esztendő július és augusztus hónapjaiban sikerült megvásárolni és felszerelni a 10 új IQBoard DVT interaktív táblát, a hozzá tartozó eszközökkel és szoftverekkel együtt, illetve sikerült telepíteni és aktiválnia a 32 darab Microsoft Office Professional Plus 2016 szoftvercsomagot is a líceum 78-as informatika laborjának valamennyi számítógépén. Ezáltal megvalósultak azok a szakmai célkitűzések és eredmények is, amelyeket el szerettünk volna érni fejlesztési tervünk révén.

Az elmúlt években vásárolt 25 interaktív tábla mellé a 2017-es esztendőben a PADOC Alapítvány támogatása révén sikerült újabb 10 darab interaktív táblát felszerelni iskolánk osztálytermeiben és szaktermeiben, így azok száma immár 35-re nőtt. Mivel ezek az interaktív táblák kezdetektől rendkívül nagy népszerűségnek örvendenek mind a tanárok, mind a diákok körében, egyenes következményként fogalmazódott meg a megkezdett folyamat folytatásának ígénye. A Mikes Kelemen Elméleti Líceumban az oktatás jelen pillanatban 41 osztályteremben és 13 szakteremben zajlik (három informatika-, három multimédia-, két nyelv-, egy matematika-, egy fizika-, egy kémia-, egy biológia- és egy technológia-művészetek laborban), így nagyon jó volt, hogy a megkezdett taneszközfejlesztési folyamatnak ilyen hatékony folytatását tudtuk elérni ebben az esztendőben.

A PADOC alapítvány támogatásával megvalósított taneszközfejlesztési projekt révén a Mikes Kelemen Elméleti Líceum oktatási tevékenységeinek minősége ugrásszerűen nőtt, a legújjabb technológia lehetőségek kihasználása és oktatási folyamatokba való integrálása az oktatást sokkal színesebbé, hatékonyabbá és eredményesebbé tette. A 21. századi kihívásoknak megfelelő, minőségi oktatás nyújtása révén a tanulóink képességeinek fejlesztése sokkal magasabb színvonalon, sokkal hatékonyabban elvégezhető folyamattá vált, a sokoldalúan fejlett, a digitális és modern kommunikációs ismeretekben jártas, nyitott és magabiztos ifjú generációk pedig közvetlen előnyt jelentenek az egész társadalom és magyar közösség számára. Ezeket az interaktív táblákat diákjaink és tanáraik nagy örömmel használják, sikeresen integrálták tanóráikon a mindennapi oktatási folyamatokba, ezáltal a konkrét tanulási folyamatok hatékonysága is jelentősen növekedett.

Az interaktív tábla kitűnő eszköz a tananyag életszerű és élményszerű bemutatására. Változatos forrásokat használhatunk a szóbeli magyarázat érthetővé tételéhez, szemléltetéséhez. Folyamatában mutathatunk be jelenségeket, animációkkal, vagy akár 3D-ben is elemezhetjük, mi történik egy tényező megváltoztatásával. Könnyedén váltogathatja a táblán látható információkat, nem kell felesleges időt tölteni írással, rajzolással. A diákok azonnal gyakorolhatják az elsajátított ismereteket. Az interaktív tábla határozottan élvezetesebbé teszi az órai munkát a tanár és a diák számára egyaránt. A tanuló a felhasználható eszközök gazdagságával, változatossága révén gyorsabban és könnyebben halad előre a tananyagban, a tanár számára pedig segítség lesz a rávezető kérdések megfogalmazásában, és megindítja a gyerekek gondolkodását. Pergővé teszi a munkát, mivel minden szemléltető anyag előre el van készítve, és mindössze egyetlen eszközt kell használnia. Az interaktív tábla nagy segítség a jól felépített óra megtervezésében, a tanár egyetlen tankönyvoldal vagy fejezet köré csoportosíthatja az előre elkészített szemléltető anyagokat, háttérinformációkat, ami jelentősen megkönnyíti az órai munka megtervezését és kivitelezését. A jelen eszközfejlesztési projekt is jelentősen hozzájárult, hogy iskolánk oktatási folyamataiban egyre inkább a tanulóink képességeinek fejlesztésére tudja helyezni a hangsúlyt a lexikális tárgyi ismeretek halmozásának hagyományos folyamatával szemben.

Az interaktív táblák tanáraink számára is rendkívül hasznos oktatási segédeszköznek minősülnek. A nemrég megjelent digitális tankönyvek, a tananyag interaktív, multimédiás eszközökkel való megjelenítése, a modern kommunikációs lehetőségek tanulási folyamatokba integrálása, a hatékonyabb és objektívebb értékelési módszerek használata, a tanáraink gyakorló oktatói munkájában is igazolta, hogy a diákok pszicho-motorikus képességei, személyisége, a tárgyi ismeretek önálló munka révén való megszerzésének képessége (az ugynevezett egész életen át tartó tanulás képessége) az ilyen oktatási folyamatok révén sokkal jobban fejleszthető, a tanulók figyelme sokkal tovább fenntartható, a diákok motiváltakká és jól informáltakká vállnak, ugyanakkor az egész oktatási folyamat átalakítható egy tanár-központú hagyományos oktatásról egy nyitottabb, tanár-diák együttműködésére alapozódó magasabb szintű oktatási folyamattá. Természetesen ez más jellegű felkészülést és többletmunkát kíván tanáraink részéről is, hajlandóságot az új technológiák megtanulására, de ezáltal a tanáraink is fejlődhetnek, hatékonyabb és magabiztosabb szakemberré válhatnak munkájukban.

A projektünk egyik legfontosabb végeredménye mégis az, hogy végzett diákjaink képzett munkaerőként sokkal könnyebben és gyorsabban integrálódnak az aktív munkavállalók társadalmi rétegébe, ez pedig közvetlenül a helyi, erdélyi vagy akár Kárpát-medencei szintű munkaadói közösségnek is hasznot jelent, ami fontos szempont az oktatási folyamatok fejlesztése révén megvalósuló magas szintű szakképzés kialakításában érdekelt vállalkozói réteg számára.

A projektünk második pontjaként megvalósult 32 darab Microsoft Office Professional Plus 2016 irodai szoftvercsomag megvásárlása, telepítése és aktiválása révén a líceumi diákjaink érettségire való felkészítése (és az érettségi vizsga keretébe a konkrét vizsgáztatása is) a megfelelő jogi körülmények között tud megvalósulni.

Végezetül a “Mikes Kelemen Líceum” Alapítvány a maga, illetve az együttműködő partnerintéménye, a Mikes Kelemen Elméleti Líceum nevében is köszönetét kifejezi ki a Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítványnak, illetve az annak általános jogutódjaként létrejött Pallas Athéné Domus Educationis Alapítványnak a taneszközfejlesztési projektünk megvalósításában nyújtott támogatásért. Rendkívül nagyra becsüljük a Magyar Nemzeti Bank említett alapítványainak a határon túli magyar köz- és felsőoktattás szakemberképzésének támogatására és fejlesztésére irányuló tevékenységét, melynek legfontosabb célkitűzése és eredménye is egyben, hogy diákjaink a szülőföldjükön felhasználható lehető legversenyképesebb tudást szerezhessék meg.

 

 

 

    2017. szeptember 15.

Bereczki Annát a Matlap szerkesztősége egy laptoppal jutalmazta

 
Az Ifjúsági matematikai lapok, röviden "Matlap", minden évben díjazza a legszorgalmasabb feladatmegoldó diákokat az erdélyi magyar tannyelvű iskolákból. Az elmúlt tanévben Erdélyben, a hatodik osztályosok között iskolánk VI.B osztályos tanulója, Bereczki Anna, szerezte a legtöbb pontot. Az első helyezettet a Matlap szerkesztősége egy laptoppal jutalmazta, melyet felkészítő tanára, Varga Csilla adott át a tanévnyitó ünnepségen.
 
 

 

 

 

    2017. szeptember 1.

A 2017/2018-as tanév szerkezete

 
 
I. félév

Szorgalmi időszak: 2017. szeptember 11. - 2017. december 22.

Kisiskolások őszi szünideje: 2017. október 28. - 2017. november 5.

Téli szünidő: 2017. december 23. - 2018. január 14.

Szorgalmi időszak: 2018. január 15. - 2018. február 2.

Félévközi szünidő: 2018. február 3. - 2018. február 11. 

 

II. félév

Szorgalmi időszak: 2018. február 12. - 2018. március 30.

Húsvéti szünidő: 2018. március 31. - 2018. április 10.

Szorgalmi időszak: 2018. április 11. - 2018. június 15.

Nyári szünidő: 2018. június 16. - 2018. szeptember 9. 


 


Színes napok 2012

 

A nyáridéző színes napok célja: megtörni a szürke hétköznapok egyhangúságát és egy kis vidámságot vinni a mindennapokba.

Aki részt akar venni benne, az az adott hétre kiválasztott színt ölti magára és a hétfői nagyszünetben eljön a közös fényképezésre:  2-3 perc alatt bejárhatjuk a nagyvilág számtalan érdekes helyét.

A hátterekkel végzett hókusz-pókusz a Fehér Katalin tanító néni munkáját dícséri.

 

   2012.12.03.

Rózsaszín Japán (nagyszüneti színes kirándulás)

Cseresznyefák virágzása

 

 Matsumoto kastély, Japán

 

 

   2012.11.26.

Lila nap: svájci turné a nagyszünetben

Lauterbrunnen, Bernese Oberland

 

Schloss Tarasp

 

Zermatt Matterhorn

 

 

   2012.11.20.

Zöld nap: A nagyszünetben kirándultunk Thaiföldre

Ankor Wat

 

Petchaburi

 

Pehangnga

 

Bokarani National Park

 


   2012.11.12.

Bordó nap: A nagyszünetben kirándultunk Írországba

 

Bovey Castle, Ireland

 

Dromoland Castle, Ireland

 

   2012.10.30.

Nyáridéző: Türkizkék nap a Mikesben