Gyorslinkek:  Mikes Alapítvány | Órarendek | Fogadóórák | Házirend | Testvériskoláink | Alkalmazottjaink névsora | Diáktanács | Felvételi információk | V. osztályosok összefoglaló kézikönyve

 
Elérhetőségeink

 

 

 


Kiemelt támogatóink a 2018/2019-es tanévben:

 

                    

 

 

 

 

    2019. június 26.

Az órák kezdete a 2019/2020-as tanévben

 

A Vezetőtanácsunk határozata alapján a 2019/2020-as tanévben iskolánk minden tagozatán az oktatás

8.00 órától

kezdődik.

 

 

 

    2019. május 30.

Ballagás 2019

Meghívó

Az idei tanév végzős osztályainak ballagása szombaton,

június 1-én, 9 órakor

kezdődik az iskola udvarán. Rossz idő esetén a kicsengetési ünnepséget az unitárius templomban tartjuk.

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!

 

 

 

    2019. május 20.

Imázsfilm pályázatok elbírálása

Az iskolánk fennállásának 145. évfordulójára kiírt imázsfilm pályázatunkra két pályamunka érkezett, melyek elbírálása megtörtént.

Az értékelő bizottság döntése alapján I. díjban részesül a Józsa Krisztián-Norbert és Bács Tamás XII. B osztályos tanulók által készített imázsfilm, a II. díjat pedig a Kovács Krisztián és Fákó Gergő VI. B osztályos tanulóink által készített film kapja.

A Mikes Kelemen Líceum Alapítvány által felajánlott pénzjutalmak átadására az alábbi két időpontban kerül sor:

 • Az I. díj nyertesei jutalmukat 2019. június 1-én vehetik át, a végzős tanulóink ballagási ünnepélyén;
 • A II. díjat elnyert hatodikos tanulóink díjazására a tanévzáró ünnepély keretében kerül sor, 2019. június 14-én.

Mindkét csapatnak köszönjük a sok ráfordított szabadidőt és energiát, valamint az eredményes és sikeres munkát. Gratulálunk diákjainknak!

 

A nyertes filmek facebook oldalunkon tekinthetőek meg:

 

 

    2019. május 20.

 

 

 

 

 

    2019. május 7.

 

 

 

A biciklitúrák képes összefoglalója a facebook oldalunkon tekinthető meg:

 

 

    2019. április 19.

 

 

 

 

    2019. április 10.

Előkészítő osztályos diákjaink névsora (a második periódus végén)

A 2019. április 10-én lezárult második iratkozási periódus (Etapa II) után jelenleg a jóváhagyott 75 helyünkből (3 osztály) 74 hely betelt. 1 üres helyünk maradt még.

Az első és második iratkozási periódus során iskolánkba bejutott jövő évi előkészítő osztályos diákjaink összesített névsora az alábbi linkre kattintva tekinthető meg:

 

 

 

    2019. április 4.

Iskolai Hasznos Hulladék Tanösvény

 

Óvjuk, védjük környezetünket!

A környezettudatosabb magatartásra való nevelésben jó eszköz lehet a tanösvénnyel való szemléltetés, tapasztalatszerzés. Így fogalmazódott meg egy rendhagyó 5 állomásos tanösvény, Hasznos Hulladék Tanösvény létrehozása, amely a Mikes Kelemen Elméleti Líceum udvarán jó látható helyen van elhelyezve, így a tanulók pedagógus kíséretében, vagy önállóan is, akár visszatérő módon tanulmányozhatják, olvasgathatják.

A létrehozott tanösvény információinak a hatására meggyőződésem, hogy iskolánk tanulói törekedni fognak, hogy tisztább, hulladékmentesebb intézménybe tanulhassanak.

Az elemi osztályosok két gyerek, Zita és Zolkó kalandjait olvasva, interaktív, játékos módon ismerkedhetnek a szelektív hulladékgyűjtés fontosságával és így megfogalmazódik bennük, hogy a hulladék “érték” és “hasznos” is tud lenni.

Ha elemi osztálytól környezettudatosan neveljük a gyerekeket megszokják, hogy kevesebb hulladékot termeljenek és szelektíven gyűjtsék, meggyőződésem, hogy felsőbb osztályokban, majd felnőttként is környezettudatosabbak lesznek.

Köszönet az információs táblák esztétikus kivitelezéséért Mild Andreának, Incze Leventének az IBA KFT részéről és Bokor-Tóth Zoltánnak a MULTINR KFT részéről.

 

 

Az Előkészítő A osztályosok nagy érdeklődéssel járták végig az iskola udvarán létesített Hasznos Hulladék Tanösvény öt állomását. Ismereteiket bővítették a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról, megtudták, hogy mi történik az általunk eldobott hulladékkal és hová kerül. Interaktív játék segítségével megtudták, hogy milyen sok időbe telik amíg egy-egy hulladék lebomlik a természetben. Megismerkedtek a komposztálás hasznával, valamint az újrahasznosítás fontosságával is.

Szabó Gizella tanítónő

 

 

 

 

 

    2019. március 29.

Előkészítő osztályos diákjaink névsora (az első periódus végén)

A 2019. március 29-én lezárult első iratkozási periódus (Etapa I) után jelenleg a jóváhagyott 75 helyünkből (3 osztály) 71 hely betelt. Az első iratkozási periódus során iskolánkba bejutott jövő évi előkészítő osztályos diákjaink névsora az alábbi linkre kattintva tekinthető meg:

 

A 2019. április 2-8. között zajló második iratkozási periódusra (Etapa II) 4 üres helyünk maradt, ezekre az alábbi módszertan szerint lehet iratkozni:

 

 

 

    2019. március 18.

Imázsfilm pályázat

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

A pályázat címe: “Mikes 145

Tanintézményünk fennállásának 145. évfordulója alkalmából az iskola vezetősége és a Mikes Kelemen Líceum Alapítvány pályázatot hirdet imázsfilm készítésére.

A pályázat célja: készüljön a diákokat mozgósító, újszerű és lendületes rövidfilm, iskolánk múltjáról és jelenéről. Előnyt jelentenek az ötletes, személyes hangvételű elemek, a leleményes, a hagyományostól eltérő technikai megoldások használata.

Időtartam: minimum 5 perc, maximum10 perc.

Díjazás:

 • I. helyezett: 500 lej
 • II. helyezett: 300 lej
 • III: helyezett: 100 lej

A pályázóknak arra kell törekedniük, hogy a film:

 • szólítsa meg a diákokat
 • legyen fiatalos, lendületes hangvételű
 • a néző számára egyértelmű legyen, hogy a film a Mikes Kelemen Elméleti Líceumról szól (a címer, a logó jelenjen meg - ezek letöltetőek a http://s.go.ro/vdwdbd77 linkről)
 • a nyertes filmek honlapunkon, Facebookon, rendezvényeken terjeszthetőek legyenek

A film elkészítéséhez felhasználhatóak Erdély László tanár úr által készített képek és videófilmek, melyek letölthetőek a http://s.go.ro/blx1ntvm linkről, valamint az iskola, a Mikes DT, a Mikes Rádi-yó facebook oldalain megosztott képanyagok.

Technikai paraméterek:

 • Full HD;
 • 16:9 formátum;
 • mp4;

Pályázat feltételei:

 • A pályázatra mikeses diákok nevezhetnek egyénileg vagy két fős alkotócsoportban (az utóbbi esetben a díj összege oszlik).

 

Benyújtás határideje: 2019. május 10.

Eredményhirdetés: 2019. május 22.

A pályázat benyújtásának módja: A zerdokozi@gmail.com e-mail címre elküldve (például valamilyen fájlmegosztó oldal segítségével).


 

    2019. március 13.

Március 15-i ünnepi rendezvényeink

Március 15-i ünnepi redezvényeink - fotóalbum

 

 

A rendezvényeken készült képeket a facebook oldalunkon tekinthetik meg:

Március 15-i ünnepi redezvényeink - fotóalbum

 

 

    2019. február 25.

Iratkozás az előkészítő osztályainkba

Az előkészítő osztályainkba történő iratkozás módszertana és időpontjai, a Mikes Kelemen Elméleti Líceum iskolakörzete, induló előkészítő osztályaink száma, az iratkozás speciális kritériumai és egyéb hasznos információk az alábbi linkekre kattintva tölthetőek el:

 

Letölthető dokumentumok

továbbá az előkészítő osztályokba való iratkozás 3181/18.02.2019 számú hivatalos (román nyelvű) módszertana, naptára és gyakori kérdései:

A Kovászna Megyei Tanfelügyelőség honlapján további - megyei szintű - tájékoztató információkat találnak a 6. évüket 2019. szeptember 1. és 2019. december 31. között betöltő gyerekek kötelező pszichoszomatikus felméréséről, az előkészítő osztályokba való iratkozás menetéről, valamint Sepsiszentgyörgy iskolakörzeteiről: 

Nyílt napunk 2019. március 6-án 17.00 órától került megrendezésre az iskola étkezdéjében, majd ezt követően a szülők meglátogathatták az előkészítő osztályok tantermeit, ismerkedhettek a tanító nénikkel és a gyerekeik jövőbeni tantermeivel.

További információk az Iskolánkról/Iratkozás elemi tagozatunkra menüpont alatt jelennek majd meg, ugyanitt képeket is találnak az előkészítő osztályaink tantermeiről. 

 

 

A Nyílt napunkon készült képeket a facebook oldalunkon tekinthetik meg.

 

 

  

    2019. február 2.

Implom József középiskolai helyesírási verseny, országos döntő
Sepsiszentgyörgy, 2019. január 31.-február 2.

Idén is iskolánk a házigazdája az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége által megszervezett Impom József középiskolai helyesírási verseny országos döntőjének. A versenyre 72 középiskolás diák és 12 kísérő tanár érkezett, a diákok valamennyien az erdélyi megyékben megrendezett megyei fordulók győztesei. A Tanügyminisztérium által kinevezett 14 tagú országos versenybizottság elnöke Péntek János, a Babes–Bolyai Tudományegyetem ny. egyetemi tanára, az MTA romániai illetékességű területi bizottsága, a Kolozsvári Akadémiai Bizottság elnöke, a Szabó T. Attila Nyelvi Intézet szakmai vezetője.

A tollbamondás hanganyagát ebben az évben is N. Császi Ildikó, a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karának tanára, a feladatlapokat pedig Cs. Nagy Lajos, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára állította össze. Mindketten részt vesznek az országos javítóbizottság munkájában, majd a verseny szombati szakmai kiértékelésében.

Az Impom József középiskolai helyesírási verseny sepsiszentgyörgyi országos döntőjének győztesei képviselhetik majd Erdélyt a februárban Gyulán megrendezésre kerülő Kárpát-medencei döntőn. Minden résztvevő diáknak sok sikert kívánunk!

 

 

EREDMÉNYEK

Az Impom József középiskolai helyesírási verseny sepsiszentgyörgyi országos döntőjének eredményei:

 

A Magyar nyelv és irodalom katedránk aloldalán hamarosan letölthetőek lesznek a versenyhez kapcsolódó anyagok is (a tollbamondás hanganyaga és nyomtatott változata, a feladatlap, javítókulcsok).

 

 

    2018. december 17.

Meghívó

 

Tisztelt szülők! Kedves gyerekek!

 

Minden kedves érdeklődőt szeretettel meghívunk a
 
Mikes Kelemen Elméleti Líceum
 
 
KARÁCSONYI MŰSORÁRA,
 
amelyet 2018. december 21-én 12.00 órakor az unitárius templomban tartunk.
 
Kívánunk mindenkinek szeretetteljes ünnepeket!

 

 

 

    2018. december 14.

Mikes logó pályázat - díjazás

Az iskolánk fennállásának 145. évfordulójára kiírt "Mikes-logó" pályázatra beküldött pályamunkák elbírálása megtörtént.

Az értékelő bizottság döntése alapján I. díjban részesül Mátyás Gabriella Boglárka XII.C osztályos tanuló, a második díjat Józsa Krisztián Norbert XII.B osztályos tanulónak ítélte oda a zsűri, a harmadik helyezett pedig Szőcs Bence Barnabás, VIII.A osztályos tanuló lett.

Az első három helyezett jutalma:

I. díj:    300 lej
II. díj:   200 lej
III. díj:  100 lej.

A Mikes Kelemen Líceum Alapítvány által felajánlott díjak átadására tanintézményünk karácsonyi ünnepségén kerül sor, 2018. december 21-én, 12 órától, a sepsiszentgyörgyi unitárius templomban.

 

 

 

    2018. október 21.

Új kosárpalánkok sportpályánkon

A Háromszéki Közösségi Alapítvány és a Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala által adományozott kosárpalánkok kerültek felszerelésre a sportpályánkon.

 

 

 

 

    2018. október 19.

Sajtótájékoztató a Mikesben

 

A felújítás alatt álló Mikes Kelemen Elméleti Líceumban találkozott tegnap a sajtó képviselőjével Antal Árpád polgármester és Sztakics Éva alpolgármester, akik az önkormányzati mandátumuk egyik prioritásáról, az oktatás támogatásáról számoltak be.

A sajtótájékoztatón elhangzottakról a helyi lapok mai számaiban olvashatnak bővebben:

www.hirmondo.ro/aktualis/parkolodijakbol-okostablak/

http://www.sepsiszentgyorgyinfo.ro

 

 

 

 

    2018. szeptember 18.

"Bani de liceu" támogatásra vonatkozó információk

 

 

 

    2018. szeptember 13.

Ösztöndíjakra vonatkozó információk

 

 

 

    2018. szeptember 11.

A tanfelszerelési segélyre vonatkozó információk

 

 

 

 

    2018. szeptember 5.

A 2018/2019-es tanév órarendje

Az osztályaink és a tanáraink órarendjei az Iskolánk/Órarendek menüpont alatt érhetőek el:

 
 

Az egyéni tanári órarendek, illetve az osztályok órarendjei Android alapú okostelefonokon és tableteken is megtekinthetőek, amennyiben látogatóink letöltik a Google Play Áruházból (Google Play Store) a MikesApp nevű ingyenes alkalmazást (a programot Mester Attila informatikus készítette).

 

 

 

    2018. szeptember 3.

A 2018/2019-es tanév szerkezete

 
 
I. félév

Szorgalmi időszak: 2018. szeptember 10. - 2018. december 21.

Kisiskolások őszi szünideje: 2018. október 27. - 2017. november 4.

Téli szünidő: 2018. december 22. - 2019. január 13.

Szorgalmi időszak: 2019. január 14. - 2019. február 1.

Félévközi szünidő: 2019. február 2. - 2019. február 10. 

 

II. félév

Szorgalmi időszak: 2019. február 11. - 2019. április 19.

Húsvéti szünidő: 2019. április 20. - 2019. május 5.

Szorgalmi időszak: 2019. május 6. - 2019. június 14.

Nyári szünidő: 2019. június 15. - 2019. szeptember 15. 


 


Arhívum