Gyorslinkek:  Mikes Alapítvány | Órarendek | Fogadóórák | Házirend | Testvériskoláink |  | Diáktanács 


Elérhetőségeink

 

 

 

 

   2015. május 4.

Megjelent a MIÚJSÁG első száma

 
Megjelent a MIÚJSÁG első száma, a gyerekek által szerkesztett suliújság.
 
Várjuk a bármilyen területen tehetséges gyerekek alkotásait: versek, mesék, történetek, tevékenységek beszámolói, kutatómunkák összefoglalásait, kísérleteket, rajzokat, kézműves ötleteket - bármit, ami a gyerekek érdelődését felkelti.
 
A szerkesztőség a Mikes Kelemen Líceum főépületének első emeletén, a 30-as teremben működik.
 
 
 

 

   2015. március 23.

Új számítógépek V-VIII osztályos tanulóinknak a Kaufland România és a Școala de valori szervezet támogatásával

 

 

   2015. február 18.

Nyílt napok 2015

 

“A játszótársam, mondd, akarsz-e lenni?”
 NYÍLT NAPOK A MIKES KELEMEN ELMÉLETI LÍCEUMBAN
 
„Az iskola eredendően nem rossz hely: VAN olyan iskola, ahova a gyerekek szívesen járnak, VAN olyan iskola, ahol nem ölik ki a teremtőerőt belőlük, VAN olyan iskola, ahol megtanulnak tanulni, ahol felébred és fokozódik tudásvágyuk, ahol megismerik a jól végzett munka örömét, ahol megízlelik az alkotás izgalmát, ahol megtanulják szeretni az erőfeszítést, ahol van esélyük arra, hogy megismerjék önmagukat, s hogy milyen munka is való nekik életreszólóan...”- ilyen iskolának vallja magát a Mikes Kelemen Elméleti Líceum, s „Nyílt Napok” program keretén belül meg is mutatta ezt az érdeklődő szülőknek, gyerekeknek.
Minden érdeklődőt az iskola dísztermében fogadott az iskola vezetősége, a negyedik osztályt végző tanítók, valamint a jelenlegi előkészítő osztályos kis lurkók. A vendégeket a Superar gyerekkórus köszöntötte vidám dalaival, Elana Andrews kórusvezetővel. A Superar és Mikes már 3. éve  a zene általi személyiségfejlesztő program sikeres kivitelezője. A gyerekek nemcsak énekelni tanulnak, hanem memória- és ritmusérzékfejlesztés játékos gyakorlatait is kipróbálhatják, valamint a csapatépítő játékok is a fejlődésüket szolgálja.
Az iskola nagy hangsúlyt fektet a gyerekek kreativitásának kibontakoztatására, ugyanakkor rendszeretetre, következetességre neveli az itt tanulókat. Pedagógusai nyitottak a változásra, és hatékonyan használják a hagyományos és alternatív módszereket a tanítási órákon.
A tanórák után lehetőség nyílik az iskolában szakképzett pedagógusok felügyelete mellett a délutáni oktatásra is az erre igényt tartó gyerekeknek. A tanórákon kívül az iskola ajánlatában helyett kapnak az egészséges életmód kialakítását célzó tevékenységek. A mozgás, sport fontos helyet foglal mindenki életében. Így lehetőség nyílik úszást, néptáncot, társasági táncot tanulni. Már kora tavasszal gyalogtúrákat, kirándulásokat szerveznek a gyerekeknek, családi napok alkalmával a  szülő-gyerek-pedagógus együtt tevékenykedik. Télen nem maradhat el a korcsolyázás, valamint a sízés sem. Az „Erdei iskola” jellegű programok szervezése is hagyomány az intézményben.
A pedagógusok nagy hangsúlyt fektetnek a környezetvédelmi nevelésre, a környezettudatos magatartás kialakítására is, nagyon sok tevékenységet szerveznek ezen a területen. Az ünnepek, hagyományok, népszokások megőrzése is kiemelkedő szerepet kap az iskola programjában,   nemzeti ünnepek, a város ünnepi megemlékezésein, városnapok alkalmával előadásaikkal örvendeztetik meg a város lakóit, s az idelátogató vendégeket. - ismertette a  tanítónő az iskola programját.
Az érdeklődő résztvevőket a negyedikes tanulók vezették körbe az iskolában, bemutatták a jelenlegi előkészítő osztályos gyerekek tantermeit, kiállított munkáit. A kis ovisok ajándékot is kaptak, mindenki egy vidám kis bohóccal a kezében indulhatott a farsangi mulatságra. A hagyományos télűző, ijesztő maszkok között modern mesefigurák is hajkurászták a telet, a bábégetést követően farsangi fánk és meleg tea elfogyasztása után pirospozsgás arcú vidám gyereksereg ropta a táncot az óriástáncházban.
 
Barabás Andrea tanítónő
Mikes Kelemen Elméleti Líceum

 

 

 

   2015. január 19.

Maturandusz 2015


 

 

   2014. szeptember 15.

Tanévnyitó - 2014/2015

 

   2014. június 27.

Tehetségpont

A hazai és határon túli tehetséggondozás átfogó internetes honlapját, a tehetseg.hu oldalt, a MATEHETSZ hozta létre az uniós Tehetséghidak Program, valamint a Nemzeti Tehetség Alap (EMMI, OFI-EMET) forrásainak felhasználásával.

A ho
nlap szerkesztői szeretnénk, ha minél több pedagógus, tehetséges diák, illetve az ő szüleik, családtagjaik is megismernék szolgáltatásaikat.

 


   2014. június 17.

XX. Széchenyi-bál - sajtótudósítások

 

A XX. Széchenyi-bálról írták (sajtóhírek):

 

http://www.3szek.ro/load/cikk/71202/ne_erdelybol_hanem_erdelynek_eljunk_interju_eperjes_karoly_kossuth-_es_jaszai_mari-dijas_szinmuvesszel

 

http://www.hirmondo.ro/web/index.php/aktualis/56353-Szchenyi--rkoson.html

 

http://www.3szek.ro/load/cikk/71174/a_hidember_mulatsaga_es_intelmei_a_huszadik_szechenyi-bal

 

http://www.hirado.hu/2014/06/16/szechenyikent-jelent-meg-eperjes-egy-erdelyi-balban/

 

 

   2014. június 13.

Mikes Napok 2014 - Mikes Gála képekben

A Mikes Gálára a Székely Nemzeti Múzeum kertszinpadán került sor 2014. június 13-án délután.

A kicsik néptánc, ének és furulyaelőadásain, a nagyvilágba szétszóródott Mikeses színészek és dramaturgok improvizációs játékán, az Ady Endre Versmondókör pódiumműsorán, a slam poetry előadásokon, a Superar gyerekkórus és a Mikes-kórus közös produkcióján át - valamennyi előadás maradandó emléket hagyott mindannyiunkban!

 

A képes beszámoló a facebook oldalunkon tekinthető meg:

https://www.facebook.com/media

 

 

   2014. június 13.

Mikes Napok 2014 - második nap

A Mikes Kelemen Líceum fennálásának 140. évfordulóját ünneplő idei Mikes Napok második délelőttje a Hídember című film történelmi felvezétesével és megtekintésével, "Mikes és kora" iskolai vetélkedőkkel, illetve a hagyományos Fordított órákkal indult.

Délután 18.00 órától a Mikes Gálára kerül sor a Székely Nemzeti Múzeum kertjében (rossz idő esetén a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében).

A rendezvények képes beszámolói folyamatosan frissülnek a facebook oldalunkon:

https://www.facebook.com/media

 

A Mikes Napokról írták (sajtóhírek):

http://www.3szek.ro/load/cikk/71105/buszkek_a_nyitottsagra_es_a_diakkozpontusagra_140_eves_a_mikes-iskola

 

 

   2014. június 12.

Mikes Napok 2014

A Mikes Kelemen Líceum fennállásának 140. évfordulójára szervezett ünnepi rendezvények képes beszámolói folyamatosan frissülnek a rendezvények alatt a facebook oldalunkon:

https://www.facebook.com/media

 

A Mikes Napokról írták (sajtóhírek):

http://www.szekelyhon.ro/aktualis/haromszek/szaznegyven-eves-a-mikes-kelemen-fogimnazium

 

 

   2014. június 10.

Felhívás - Az iskolabüfé bérlésére az iskola pályázatot írt ki

Anunţ - Inchirierea bufetului şcolar

 

A Mikes Kelemen Elméleti Líceum büfé bérlésére pályázatot hirdet. Az ajánlattétel határideje 2014. június 18., 10.00 óra, a nyílt licitálás időpontja 2014. június 18., 10.10 óra. Bővebb információ az intézmény honlapján található: www.mikes.educv.ro. A pályázati kiírás az iskola könyvelőségén igényelhető: Sepsiszentgyörgy, Kriza János utca, 1-3. szám., földszint, 15-ös terem, illetve elektronikus formában a fenti honlapról tölthető le.

A pályázati dokumantáció a lenti linkekről tölthető le.

 

Liceul Teoretic Mikes Kelemen anunță licitația publică pentru închirierea bufetului școlar, ce va avea loc în incinta liceului la 18. iunie 2014, ora 10.10. Termenul limită de depunere a ofertelor este 18. iunie 2014, ora 10.00. Documentaţia licitaţiei s-a postat pe site-ul instituției: www.mikes.educv.ro. Caietul de sarcini se poate ridica de la Contabilitatea instituției de învățământ: Sf. Gheorghe, str. Kriza János, nr. 1-3., parter, sala nr. 15., sau poate fi descărcat în format electronic de pe site.

 

Documente de achiziţie publică ataşate

1 - Caiet de sarcini (pdf)

2 - Formular 1 - Declaraţie privind vizitarea spaţiului de închiriat (doc)

3 - Criterii de selecţie (pdf)

4 - Anunţ de participare (pdf)

5 - Afiş (pdf)

 

 

   2014. június 2.

Felhívás - impro@mikesnapok.most

Több, mint 50 színházzal foglalkozó alkotót (színészt, rendezőt, dramaturgot, stb.) tudunk összeszámolni, akik az elmúlt évtizedekben a Mikesből ballagtak el. Van, aki visszatért Sepsiszentgyörgyre, sokan más erdélyi színházhoz szerződtek, többen Magyarországon dolgoznak, és van, aki Európa más városaiban alkot, Párizstól egészen Londonig.

A Mikesben végzett színházi embereket szeretnénk egy játék erejéig összehívni az idei Mikes Napok keretén belül, 2014. június 13-án, péntek este. A Múzeumkertben megrendezésre kerülő gálán kerül majd sor az impro@mikesnapok.most eseményre. Erre a 15-20 perces játékra várja az iskola mindazok jelentkezését, akik szabaddá tudják tenni magukat és részt vennének egy közös improvizációs mókában.

 

 

   2014. június 2.

Ballagás 2014

A helyi sajtó beszámolói a ballagási ünnepségeinkről:

 

 

   2014. április 5.

Székelyruha köcsönzés

A 2013/2014-es tanévben az alábbi űrlap révén kérheti a szülő gyereke számára a (fiú- vagy lány-) székelyruha kikölcsönzését:

 

 

 

   2014. március 26.

Elsősegélyesek a Mikesben

 

 

További információk és képek a biológia katedra aloldalán olvashatóak:  Katedrák / Biológia katedra

 

 

 

 

   2014. március 12.

Ünnepi program

 

 

   2014. február 14.

Egyenruháink

 

 

   2014. február 12.

A Mikes nemzetközi nyelvvizsgaközpont lett

 

 

2013 decemberétől  iskolánk nemzetközi vizsgaközpont lett. A Mikes Kelemen Elméleti Líceum és a British Council együttműködési megállapodása alapján intézményünk és a a British Council Romania nálunk szervezi meg azokat a Cambridge ESOL angol nyelvvizsgákat (CAE és FCE), amelyekre eddig megyénk diákjai Brassóba kellett utazzanak. 

Legközelebbi vizsgaidőpontok: 2014. március 8-9. (FCE), illetve 2014. március 15-16. (CAE). Ezekre a vizsgákra már brassói diákok is jelentkeztek.

 

   2014. január 31.

Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny

Immár hatodik éve ad otthont az Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny országos döntőjének a Mikes Kelemen Líceum. A megmérettetés főszervezője az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövettsége, ugyanakkor a verseny 2009-től a Nemzeti Oktatási Minisztérium hivatalos versenynaptárában is szerepel.

A versenyre idén 65 középiskolai és 6 főiskolai diák érkezett Arad, Beszterce-Naszód, Bihar, Brassó, Fehér, Hargita, Kolozs, Kovászna, Maros, Máramaros, Szatmár és Temes megyékből.

A legjobbak március 1-jén részt vesznek majd a Gyulán megrendezésre kerülő, Kárpát-medencei döntőn.

A feladatlapok, azok megoldása, valamint a romániai szakasz hivatalos végeredményei holnaptól lesznek letölthetőek honlapunkról, illetve az AESZ honlapjáról.

 

Az Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny romániai döntőjének eredménye, feladatlapok, megoldások

A verseny végeredménye alapján a gyulai döntőn 9 tanuló vehet részt:

 

HelyezésNév és keresztnévOsztályElért pontszámIskola
1Benedek KarolaXI.128Kölcsey Ferenc Főgimnázium, Szatmárnémeti
2Kopacz HannaXI.127Székely Mikó Kollégium, Sepsiszentgyörgy
3Meleg EmőkeX126Szent György Technológiai Líceum, Erdőszentgyörgy
4Kántor ZsoltXII.125Bolyai Farkas Elméleti Líceum, Marosvásárhely
5Walcz BeatrixX.125Székely Mikó Kollégium, Sepsiszentgyörgy
6Baricz Anita ZsuzsannaXI.124Áprily Lajos Főgimnázium, Brassó
7Heidenhoffer ErhardXI.123Kölcsey Ferenc Főgimnázium, Szatmárnémeti
8Breier AndreaXII.123Bolyai Farkas Elméleti Líceum, Marosvásárhely
9Nagy HildaXII.122Bolyai Farkas Elméleti Líceum, Marosvásárhely

 

Letölthető anyagok (pdf):

 

 

   2014. január 29.

A tavalyi vegzőseink továbbtanulására vonatkozó adatok, 2012/2013-as versenyeredmények

 

Továbbtanulási adatok, versenyeredmények (.pdf)

 

 


Arhívum